Idul AdHa, het Offerfeest (10 july 2022)


Vandaag is het Idul Adha, het Offerfeest.
Het Offerfeest of het Grote Feest, Id al-Adha, is het tweede eid-feest in de islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim (Abraham), die bereid was zijn zoon te offeren voor God. De Koran noemt echter geen naam van de zoon bij de beschrijving van dit verhaal in Soera De in de Rangen Behorenden. De meeste moslims nemen aan dat het zou gaan om zijn zoon Ismaïl, terwijl in de Bijbel Isaak genoemd wordt als de zoon die geofferd moest worden. Toen Ibrahim zijn zoon ter ere van God met een mes wilde doden, sneed het mes niet. Daarop klonk de stem van God en die stuurde vervolgens de engel Djibriel (Gabriël) naar profeet Ibrahim die zei dat een ram de plaats van de zoon mocht innemen.

Op deze dag worden door moslims dieren die volgens dhabiha geslacht zijn gegeten. Het vlees wordt door hen gegeten en verdeeld onder armen, buren en familieleden.
Voor sommige mensen is het gebruikelijk geworden om niet zelf een dier te (laten) slachten, maar om een geldsom over te maken naar een stichting die het vlees geeft aan mensen in arme landen die het echt nodig hebben. Deze praktijk komt steeds meer voor.

Gisterenavond na het avondgebed van 18.00 uur in mijn desa liepen honderden kinderen met fakkels door de desa, achter een auto met een geluidsinstallatie. De video hieronder is van deze fakkeloptocht, maar ik kon geen beter beeld krijgen.
In mijn desa ging men om 06.00 uur naar de moskee. Vandaag geldt als een vrije en familie dag.

een betere video lukte niet, vanwege de duisternis


Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Islam / Religie | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: