Prachtige cultuur op de Molukken (4 dec. 2021)


De Cakalele

Indonesie is meer dan alleen Java; daarom maak ik zo nu en dan een uitstapje op dit blog naar andere culturen in Indonesie. Vandaag de Molukken.

Indonesie is het thuisland voor ruim 1300 “suku’s” (volkeren, stammen). De grootste suku in Indonesie zijn de Javanen (100 miljoen), de kleinste suku bestaat uit tientallen mensen.

De moderne tijd (internet, mobiele telefoon, sociale media) is ook doorgedrongen tot de meeste suku’s. Toch blijft veel van de oude cultuur bewaard. Op speciale dagen, zoals bij huwelijken, ontvangst van gasten, en op religieuze feestdagen is vaak veel van de oude cultuur te zien, zoals dansen, adat-kleding, traditionele begroetingen en meer. De jeugd doet volop mee en keer zich niet af van de plaatselijke culturen.

De Molukkers hebben een bijzonder oude cultuur. Ook op de Molukken is de moderne tijd volop doorgedrongen. Toch is ook daar veel van de oude cultuur bewaard gebleven, zoals onder meer de bekende cakalele-dans.

Wat meer over de cakalele-dans.
De Cakalele is een oorlogsdans, die wordt uitgevoerd door mannen en vrouwen. De cakalele werd vroeger gedaan als voorbereiding op de echte strijd of als men op jacht ging om koppen te snellen.
Tegenwoordig wordt de cakalele-dans gedaan bij speciale gelegenheden, zoals huwelijken, installatie van een lokale raja, ontvangst van bijzondere gasten.

De dansers zijn gekleed zoals de voorouders van de Molukkers, de Alfoeren. Ze dragen een lendendoekje (tjawat of tjidako), een rode band om het hoofd en om de armen en polsen (de kain berang) en tooien zich met kralen en kettingen en slagtanden van wilde zwijnen als amulet.
De dansers zijn gewapend met een salawaku (schild), versierd met parelmoer, en een parang (zwaard). Ze gaan in twee rijen tegenover elkaar staan. Dan gaan ze afwisselend in de aanval en in de verdediging, wat een spectaculair gezicht is.
De cakalele wordt begeleid door de tifa en de gong.
Bij de islamitische cakalele zijn de dansers volledig gekleed in kleding die herinnert aan de vroegere aanwezigheid van de Europeanen. Ze dragen bijvoorbeeld Portugese helmen.

Video cakalele-dans

 


 

Categorieën: Diversen | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: