14 july van dit jaar was het aantal besmettingen in Indonesie op zijn hoogst: 54.500 nieuwe gevallen. Er hing toen een crisis-sfeer in het land.
De regering heeft toen maatregelen genomen; de bekendste maatregel is de PPKM (Handhaving van beperkingen op gemeenschapsactiviteiten), de lock down dus. De PPKM heeft 4 niveau’s: 1, 2, 3 en 4. Niveau 4 is de strengste vorm, gelijk aan een gehele lock down. De PPKM wordt per regio toegepast; op Java bv. waren er dus verschillen in de PPKM per regio.
Sindsdien is het aantal besmettingen gedaald; sinds 15 oktober is het aantal dagelijkse besmettingen niet meer boven de 1000 gevallen per dag gekomen.
Indonesie gaat langzaam aan weer open. De toenemende stroom toeristen (hoewel nog beperkt) en de eindejaars-vakantie (tijdens welke weer vele miljoenen mensen op reis gaan) baart de regering zorgen. Voorkomen moet worden, dat er een nieuwe golf ontstaat. Op dit moment zijn er echter nog geen aanwijzingen, dat er een nieuwe golf op komst is.
Voor alle vormen van vervoer wil de regering nu de PCR-test verplicht stellen; de PCR-test is niet gratis, er moet voor worden betaald.
Deze verplichte PCR-test is een poging om een nieuwe golf van COVID-19-infecties te voorkomen te midden van toenemende openbare mobiliteit voorafgaand aan de eindejaarsperiode van het jaar. De regering wil de kosten van een PCR-test omlaag brengen tot rp 300.000 per test.
Op de TV wordt veel aandacht besteed aan corona. Niet alleen reportages, maar ook discussies over het effect van bepaalde maatregelen, eventuele alternatieven en meer. Vele deskundigen komen aan het woord.
Voor onzin-en lariekoek verkopers, zoals complot-denkers en zij, die tegen vaccinaties zijn (zijn ze geestelijk wel in orde ?), is geen ruimte in Indonesie; ook niet op de sociale media.
De politie, het leger en de vele security-officers doen hun werk erg goed. Zij moeten toezien op de maatregelen, die gelden en deze handhaven.
Satpam aan het werk bij een mall