Massage thuis (17 mei 2019)


De strepen op de rug op de foto hierboven zijn niet het gevolg van een vechtpartij, stokslagen of wat dan ook. De strepen zijn van na een massage.

Massage in Indonesie heeft een lange traditie. Er wordt veel gemasseerd; bij ziekte, bij grote vermoeidheid, bij lichamelijke klachten. Een masseur is een “tukang pijat”; het kan een man of vrouw zijn. De tukang kan thuis komen bij de “patient”, maar de patient kan ook naar het huis van de tukang. De tukang heeft het vak geleerd van vader of iemand anders.
Een massage duurt 1,5 – 2 uur. Het hele lichaam, van boven tot beneden, wordt gekneed, gewreven, getrokken en gemasserd. Van hoofd tot de tenen en geheel pijnloos is het niet.
Het masseren gebeurt in volle openbaarheid, de patient ligt op de grond. Huisgenoten, als die er zijn, zijn de toeschouwers en maken een praatje met elkaar. Als massage-olie wordt body-creme of een eigen olie van de tukang gebruikt.
Aan het einde van de massage neemt de tukang een muntstuk, en wrijft daarmee fors over de rug van de “patient”. Vandaar aan het einde van de behandeling de strepen op de rug. Het zou “slechte lucht” uit het lichaam doen verdwijnen.
Op Bali is er een hele massage-cultus; etherische olien, water met bloemetjes, zeer speciale cremes en meer worden gebruikt; en de namen voor de massages mogen er ook zijn: Ayurvedische massage, massage met stenen, reflexologische (?) massage en meer.
De massage-salons op Bali varieren van eenvoudig tot zeer luxe. Men betaalt er gepeperde prijzen. Je moet op Bali ook uitkijken, dat je niet bij een “erotische” massage-salon belandt. Met massage heeft deze flauwekul echter niets te maken; het zal wel een aangenaam gevoel geven en rustgevend zijn, maar nogmaals, met de echte massage door een tukang heeft dit niets te maken.

Balinese massage; masseren met de elleboog komt niet voor bij de tukang, en al helemaal geen bloemetjes in het haar

Afbeeldingsresultaat voor balinese massage
De echte massage door een tukang is niet geheel pijnloos. De tukang gebruikt veel kracht voor de massage.
Een massage door een tukang in mijn desa kost plm rp 30.000 (2 euro) voor 1,5 – 2 uur. Na afloop van de massage is er koffie voor de tukang, en wordt er even gekletst.

Massage thuis op de grond door een tukang


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: