Het leven in de desa (11 okt. 2018)


De afgelopen weken heb ik minder aandacht besteed aan dit blog, omdat ik druk was met de berichtgeving omtrent de vele natuurrampen van de afgelopen maanden op mijn site Indonesie Nieuws.
Op dit moment valt er weinig nieuws te vermelden over de desa. Ondanks de vele rampen in Indonesie gaat het leven in de desa ongestoord verder. De kedelai is geoogst, en binnenkort wordt de nieuwe rijst weer geplant. De kedelai en de rijst kunnen steeds na 3 maanden worden geoogst; andere gewassen, zoals bijvoorbeeld boontjes, pepertjes (cabe), jerukken, mais, suiker en terong hebben hun eigen groeitijd.
Het regenseizoen staat voor de deur. Hier en daar valt nu al een bui, maar in mijn desa nog niet.
Het dak van mijn huis is inmiddels helemaal vernieuwd, dus ik verwacht geen lekkages meer tijdens de enorme stortbuien, die we straks gaan krijgen.
De weg langs mijn huis is eindelijk klaar. Deze weg is 50 cm opgehoogd; wat dit voor gevolgen heeft als de tropische buien gaan vallen, weet ik niet. Ik vrees, dat we, samen met de buren, goten moeten graven om het regenwater af te voeren. Het aanleggen van deze goten is voor de bewoners van de aanliggende huizen en niet voor de gemeente.

Kleurenlitho naar een oorspronkelijk werk van Rappard; plm 1885

 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: