Is de desa aan het radikaliseren ? (17 mei 2018)


Een moskee en een boeddhistische tempel tegenover elkaar in Jember

De afgelopen dagen is Indonesie getroffen door bloedige terreur-aanslagen. Afschuw in heel Indonesie en de regering en de grote moslim-organisaties hebben deze aanslagen scherp veroordeeld.
Er is geopperd in de nederlandse pers, dat Indonesie aan het radikaliseren is. Ik ben van mening, dat Indonesie niet aan het radikaliseren is (zie mijn bericht: link). Het overgrote deel van de javanen moet niets hebben van terreur of IS.
En hoe zit het dan met mijn desa ? Zijn er radikaliserende geluiden te horen ? In het geheel niet. Mijn desa en regio zijn 100 % islamitisch. De desa-bewoners zijn er trots op, dat het leven in de desa vredig en harmonieus is. Steeds wordt benadrukt in gesprekken, die ik heb, dat terreur niets van doen heeft met de Islam. Vredig samen-leven is het motto.
En deze sfeer is voelbaar. In mijn district (kabupaten) zijn er kerken, boeddhistische vihara’s, hindu tempels; onrust in mijn district heb ik de afgelopen jaren niet meegemaakt en ik heb er ook niet van gehoord. Het leven in mijn regio gaat door, zoals het al eeuwenlang gaat. Ik heb geen enkele aanwijzing, dat er geradikaliseerd wordt.
Zoals ik al eerder schreef, zijn er groepen, die voor (soms grote) onrust zorgen. Maar dit wil niet zeggen, dat de javanen aan het radikaliseren zijn.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Islam / Religie | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: