Sultans en Raja’s in Indonesie (april 2018)


De website “Sultans en Raja’s in Indonesie” bestaat nu ruim 3 jaar. Inmiddels heeft de site meer dan 1 miljoen hits gehad. 80 % vanuit Indonesie. Gemiddeld bezoeken dagelijks 800 – 1000 mensen de site. De site is nu bijna helemaal 2-talig: indonesisch en engels.
Zo nu en dan wordt er weer een nieuwe koning of sultan geinstalleerd, nadat de troon vaak tientallen jaren onbezet was. Dan is er familie-onderzoek gedaan en is gebleken, dat de aanstaande koning of sultan inderdaad een afstammeling is van de laatste koning of sultan.
Vanuit de bevolking is veel belangstelling voor de vorsten. De installatie-plechtigheden zijn groots, en duizenden mensen zijn er getuige van. Ook vele vorsten uit alle delen van Indonesie zijn aanwezig.
In februari 2018 is H. Moh. Saleh Bantilan geinstalleerd als nieuwe koning van het koninkrijk Tolitoli op Sulawesi; hij volgde zijn vader op, die in mei 2017 is overleden.
De president van Indonesie heeft geregeld contact met afvaardigingen van de koningen en sultans.
De betekenis van de vorsten voor Indonesie neemt eerder toe dan af.
Opgemerkt mag worden, dat tijdens het nederlandse koloniale bewind veel vorsten zijn verbannen, en sultanaten/koninkrijken zijn afgeschaft of gesplitst. De bekende verdeel-en-heers politiek. En deze politiek stond helemaal in het teken van economisch profijt voor nederland. Nederland wilde zoveel mogelijk geld verdienen in Indonesie en had geen trek in “moeilijke” koningen of sultans. Gelukkig herrijzen op de puinhopen, nagelaten door het nederlandse bewind in Indonesie, nu weer de koninkrijken en sultanaten. Sinds een grondwetswijziging in 2000 is hiertoe veel meer ruimte gekomen.

Website Sultans en Raja’s in Indonesie: link

Installatie van de nieuwe koning van Tolitoli op Sulawesi in februari 2018

Categorieën: Landelijk en politiek, Sultans en Raja's in Indonesie | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

<span>%d</span> bloggers liken dit: