Ziekenhuis-opname (25 febr. 2018)


Jember Klinik in de stad Jember

Voor een kleine ingreep was ik vorige week 3 dagen opgenomen in de Jember Klinik in de stad Jember. Ik ben daar adquaat geholpen, tot tevredenheid.

De gang van zaken in een ziekenhuis in Indonesie is enigszins anders dan in Nederland.
Elke stad heeft meerdere ziekenhuizen; van de overheid, maar ook vele prive-ziekenhuizen. Er is verschil tussen de ziekenhuizen, ze hanteren niet allemaal dezelfde standaard. Je hebt zogezegd goede en minder goede ziekenhuizen.
In elk ziekenhuis is er keuze uit kamers; van op zaal liggen zonder AC tot de VIP kamers, alleen liggen met AC. Als U opgenomen moet worden, dient U zich te registreren, en dan krijgt U een lijst om een kamer te kiezen.
Van belang is om te weten, dat het verplegend personeel hier slechts medische handelingen uitvoert (medicijnen geven, infuus bijvullen en zo). De zorg voor de patient (wassen, schone kleren, even wandelen indien mogelijk etc.) is voor de familie; daarvoor kan men geen beroep doen op het verplegend personeel. Wordt men opgenomen in een ziekenhuis, dan heeft men echt een probleem, als er geen familie / vrienden zijn.
Artsen doen hun werk; ze zijn echter, anders dan in Nederland, niet gewend aan (lange) gesprekken met de patient over diens kwaal.

Als U met vakantie naar Indonesie gaat, en daar beroep moet doen op een arts / ziekenhuis, dan is het voor de nederlandse (reis)verzekering van belang, dat U niet alleen de rekeningen overlegt, maar ook een “medical report”. Die kunt U altijd krijgen bij de arts / ziekenhuis.

Een waarschuwing: in de Tropen is er een overvloed aan bacterien. Kleine wondjes, waarvoor men in Nederland niet eens naar de huisarts zou gaan, kunnen in de Tropen snel leiden tot infecties. Het is aan te raden, om zelfs bij kleine wondjes, medische hulp in te roepen. U kunt dan het beste terecht bij een ziekenhuis, afdeling UGD of IGD (eerste hulp).

Wachtkamer specialistenafdeling Jember Klinik


 

 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: