Majesteitsschennis (8 febr. 2018)


President Jokowi is laatst op Sumba geweest, het was een officieel bezoek aan het eiland. Hij werd enthousiast en waardig ontvangen; hij moest zich tooien in de kleding van een koning van Sumba.

De regering van Cambodja wil strenge straffen voor majesteitsschennis in het strafrecht laten opnemen. In Thailand staan nu al zeer strenge straffen op majesteitsschennis. In Brunei (Sultanaat) is het eveneens zeer strafbaar, en ook in Malaysia.
Indonesie is een democratie en gesprekken / discussies over politiek kunnen gewoon openlijk gevoerd worden. Echter, indien men de President op bv sociaal-media of elders beledigt, dan heeft men een groot probleem. Het beledigen van de President van Indonesie mag niet.
In Nederland is het toegestaan om de Koning te beledigen, hem voor ik-weet-niet-wat uit te maken, hem belachelijk te maken en hem te bespotten. Het betonen van enig respect voor het staatshoofd van nederland is uit de tijd. Dit, omdat het bespotten en het belachelijk maken van de Koning een hoger doel dient: vrije meningsuiting, ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik wil. Gevoelens van anderen zijn daaraan helemaal  ondergeschikt en doen niet ter zake.
In Zuid-Oost Azie blijft het gewoon zeer strafbaar om het Staatshoofd te beledigen. Degenen, die daar in de cel zitten wegens het beledigen van een zuid-oost aziatisch staatshoofd, hoeven niet te rekenen op de nederlandse vertegenwoordigingen; die houden wel contact met de vastgezette, maar kunnen niets uitrichten. Er valt ook niets uit te richten en te helpen: betrokkene heeft een staatshoofd van het land, waar hij zich bevindt, beledigd en dat wordt niet getolereerd. Nederland heeft hier niets mee te maken. En het betrokken land heeft ook niets te maken met wat nederland vindt. Natuurlijk verschijnen er weer verontruste mensen op de sociaal-media, wordt er aan crowdfunding gedaan en ontstaan er acties. Wat mij betreft flauwekul.
Dat nederland van de Koning een gekke henkie wil maken, moet men in nederland weten. In Zuid-Oost Azie weegt respect voor het Staatshoofd zwaar, en degene, die te kort schiet in het tonen van respect, wordt zeer hard aangepakt.


 

 

Categorieën: Landelijk en politiek | Tags: | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: