Openbare werken en corruptie (15 dec. 2017)


 

 Bupati van Jember, mevr. Faida

In mijn bericht van gisteren meldde ik, dat de vele uitvoeringen van openbare werken in mijn desa dit jaar waarschijnlijk een gevolg zijn van meer controle door de overheid op het geld, dat de desa’s ontvangen.
Vandaag heb ik hierover verder gesproken met een desa-bewoner, die doorgaans goed op de hoogte is. Deze merkte allereerst op, dat voor President Jokowi verbetering van de infra-structuur een hoge prioriteit heeft. Vervolgens speelt de bupati van het district Jember, mevr. Faida, ook een belangrijke rol. De desa is belast met de openbare werken, en ontvangt geld van de hogere overheden voor de uitvoering ervan. Reeds uitgevoerd werk wordt nu gecontroleerd; voorbeeld: het asfalt op wegen moet een bepaalde dikte hebben; blijkt bij controle dat de vastgestelde dikte niet is gehaald, dan heeft de uitvoerder/aannemer een probleem.

Mijn desa ligt in het district (kabupaten) Jember. De bupati (hoofd van het district) van Jember, mevr. Faida (50 jaar), is vorig jaar gekozen als bupati. Mevr. Faida (van huis uit arts) is eigenaar van 2 ziekenhuizen, waaronder “Bina Sehat” in Jember. Zij staat bekend als een sociaal persoon, die voor de armsten in het district regelmatig gratis medische hulp aanbiedt.
Een bupati is een hoge functie. Boven de bupati staat de gouverneur van een provincie en daarboven de president.
Het district (kabupaten) Jember is zo groot als de provincie Noord Holland en heeft ongeveer 3 miljoen inwoners.
Mijn hierboven genoemde zegsman vertelde, dat mevr. Faida ook actief is op de sociale media. Met name jongeren weten haar op de sociale media te vinden met klachten of opmerkingen.

Het gaat goed met Indonesie; de economie doet het goed, de strijd tegen de corruptie werpt zijn vruchten af, hoewel er nog een lange weg te gaan is. De algemene ziektekostenverzekering voor iedereen wordt verder geimplementeerd. En de president is actief op vele terreinen.
Indonesie is een van de moeilijkst te besturen landen ter wereld: honderden (zeer) verschillende culturen, honderden verschillende talen, verschillende godsdiensten, Jakarta hyper modern, in Papua leeft men in sommige gebieden nog in het Stenen Tijdperk. En dat alles verspreid over duizenden eilanden.
U merkt, ik ben erg positief over Indonesie en zijn toekomst.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: