Vandaag Karnaval in mijn desa (13 sept. 2017)


Vandaag Karnaval in mijn desa.
Vanaf 13.30 uur trok een bonte en vrolijke stoet door de desa, en ook langs mijn huis. Gedurende ruim 3,5 uur; na 17.00 uur was het voorbij.
Het was buitengewoon heet, maar behalve ik, leek niemand daar last van te hebben. Er waren veel toeschouwers. En zoals gebruikelijk vele handelaren: verkopers van ijsjes, gekoelde dranken in plastic bekers, balonnen, vogeltjes in kleine kooitjes, maiskolven om te eten, aardbeien in plastic doosjes, zakjes met diverse soorten kroepoek  en nog veel meer.
De stoet vertrok van de “lapangan”, het centrale veld in het centrum van de desa. En keerde daar ook weer terug.
De politie was aanwezig, om het verkeer te regelen. Ondanks de enorme drukte moest het verkeer, met name de vele brommers, wel door kunnen rijden. Er zijn te weinig wegen om omleidingen te regelen.
De lange stoet bestond uit veel groepen leerlingen van de scholen in de desa. Maar ook groepen van ambtenaren en “individuelen” deden mee.
Dit soort gebeurtenissen gaat altijd gepaard met erg veel lawaai. Na elke paar groepen was er een vrachtwagen met daarop een enorme geluidsinstallatie en achter de vrachtwagen een generator voor de stroom. Volgens een app. op mijn phone was de geluidssterkte 80-90 dB.
Ongeveer 2 weken geleden was ik bij het Karnaval in het naburige Sukorejo; ook erg mooi, maar het haalt het niet bij het Karnaval in mijn desa.


 

 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , | 4 reacties

Berichtnavigatie

4 gedachten over “Vandaag Karnaval in mijn desa (13 sept. 2017)

 1. willemien

  nog een heel jonge traditie nog…

  Like

  • Ik heb hier en daar nog eens navraag gedaan. Het Karnaval in zijn huige vorm bestaat ongeveer 20 jaar. Voor die tijd waren er wel activiteiten naar aanleiding van Bevrijdingsdag, maar zonder die mooie kostuums.

   Like

 2. willemien

  prachtig. waar komt deze traditie vandaan? of is daar al eens over geschreven?

  Like

  • ik ben weinig tegengekomen over de oorsprong van het Karnaval. Het is in elk geval verbonden met Bevrijdingsdag in Indonesie. Een bron stelt, dat het toch afgekeken is van het RK Karnaval. Het wereldberoemde Jember Fashion Karnaval bestaat sinds 2001.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: