Dak vernieuwen – Gotong royong (4 july 2017)


Het dak van het huis van buurman Ari is geheel verrot. Het bamboe-lattenwerk, waarop de dakpannen liggen, is vergaan na 25 jaar. Bijgevolg veel lekkages als het regent.
4 Mannen uit de buurt, samen met Ari, gaan een nieuw dak maken. De buurmannen worden hier niet voor betaald, het is burenhulp, Gotong Royong. Er wordt ervoor gezorgd, dat er eten en drinken is en rokerij. Dit is de taak van de vrouwen uit de buurt.
De bamboe-latten, nodig voor het dak, worden achter het huis gekapt.
Hoewel ik in Nederland met mijn 69 jaar nog niet tot de ouden behoor, is dat wel het geval in Indonesie. Dat betekent, dat ik mijn handen niet uit de mouwen hoef te steken. Als ik dat wel zou doen, zou dat zeer tegen de Adat ingaan. Ouden zijn vrijgesteld van werk. Ik beperk mij dan ook om in de middag “gorengan” te kopen (gefrituurde snacks).
Gotong royong is van ouds het gezamenlijk werken aan een bepaald doel. Samenwerking in de desa om bv. iets te bouwen of te repareren (brug bv.); burenhulp valt ook onder gotong royong.
Het bestaat nog steeds, maar volgens sommige sociologen neemt het af, door de komst van geld, economische modellen en meer. In mijn desa is er nog steeds gotong royong.

Foto: het huis van buurman Ari.

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: