Wateraansluiting voor nieuw Cafe Nginem (okt. 2016)


put

Een traditionele waterput.

2 Berichten geleden (zie: link) schreef ik over de bouw van een nieuw Cafe Nginem, vlak naast mijn huis. Cafe Nginem is inmiddels volop in gebruik.
Er rest alleen nog de toevoer van water voor Cafe Nginem. Waterleidingen zijn er niet in de desa. Alleen in de grote steden. De desa-bewoners hebben meestal een waterput bij huis, waar ze water halen. Het is een diepe put van ongeveer 1 meter doorsnede, met van boven een betonnen rand. Het is een traditionele waterput. Het water moet met een emmer aan een touw naar boven gehaald worden. De diepte van de put is 5-10 meter.

De laatste tijd gebruikt men steeds meer een electrische pomp om het water naar boven te krijgen; men hoeft dan niet meer zo diep. En de put hoeft ook niet meer te worden aangelegd; alleen een buis in de grond is voldoende, met een pomp en een kraan. Dus geen emmer meer aan een touw.
Deze laatste methode wil men toepassen voor de waterput bij Cafe Nginem.
Vandaag zijn een aantal mannen bezig geweest. Eerst moest met een 6 meter lange ijzeren staaf een gat gemaakt worden. Daar zijn ze vele uren mee bezig geweest. Daarna werd een meterslange plastic buis naar beneden gelaten. Morgen zal de pomp worden geplaatst. En dan is stromend water voor Cafe Nginem.

Aan het werk om de buis naar beneden te krijgen

 water, put

————————
De 6 meter lange ijzeren buis is bijna helemaal naar beneden

 water, put


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: