Onafhankelijkheidsdag 17 aug. 2016


soekarno

Uitroepen onafhankelijkheid door Soekarno

Over een week, op 17 augustus, is het Hari Kemerdekaan, Onafhankelijkheidsdag. Onafhankelijk van Nederland.
Deze dag wordt groots gevierd. `s Ochtends wordt in vele districten en sub-districten de vlag gehesen, en in de namiddag weer gestreken in aanwezigheid van veel mensen en autoriteiten.
In Jakarta gebeurt dit in  aanwezigheid van de President. Het is daar een groots evenement, dat rechtstreeks op TV wordt uitgezonden.
Op 17 augustus 1945 heeft Soekarno de onafhankelijkheid van Indonesie uitgeroepen. Deze werd door Nederland niet erkend, en er volgde een bloedige oorlog, die tot augustus 1949 duurde. Vanaf augustus 1949 vonden er tussen de Nederlandse regering en de Republiek Indonesie slotonderhandelingen plaats, onder grote druk van de internationale gemeeenschap, die uitmondden in de overdracht van de soevereiniteit op 27 december 1949. Nederland heeft de onafhankelijkheid van Indonesie  in 1945 nooit erkend.
De bloedige oorlog werd de ‘Politionele acties’ genoemd, een zeer misleidende term, want het had niets te maken met politie. Het was een regelrechte oorlog, met gebruik van tanks, bommenwerpers en veel soldaten.
Door de nederlanders zijn oorlogsmisdaden begaan, die jarenlang onbespreekbaar waren. De laatste paar jaar is de roep om een onderzoek naar de nederlandse misdragingen toegenomen; ook vanuit de Tweede Kamer wordt aangedrongen op een onderzoek.
Deze bloedige oorlog is voor de Indonesiers een afgesloten hoofdstuk. Nederland is er nog steeds mee bezig.
Inmiddels heeft Indonesie zijn zevende president, Joko Widodo.

Onderzoek naar oorlogsmisdaden: http://www.nrc.nl/nieuws/2016/03/24/wellicht-toch-onderzoek-misdragingen-indonesie-1601968-a1020205

In mijn desa zijn vele straten al versierd met vlaggen (zie foto hier beneden).
Na 17 augustus zijn er overal in Indonesie gedurende een maand allerlei activiteiten, zoals touwtrekken, paalklimmen, wandeltochten en natuurlijk het Karnaval, waar ik zelf altijd erg naar uitkijk.


 

 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Landelijk en politiek, Nederlands koloniale verleden | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: