Het weer (20 maart 2016)


Panen, oogsten van de rijst

De afgelopen week was het vrijwel droog en zeer heet (35-37 C); zelfs de desabewoners klagen over de hitte. Tot ver in de avond was het 30 C. Omdat er geen wind staat, is het zeer klef weer. Lekker buiten zitten is er niet echt bij; pas na 22.00 uur wordt het wat aangenamer.
Het regenseizoen tot nog toe is niet zoals het behoort te zijn, ik  schreef het al eerder. Wel op de meeste dagen  regen,  soms heftig, maar niet meer dan 1,5 of hooguit 2 uur lang. Daarna weer droog, en in de avonden helder.
Regelmatig onweer en bliksem, soms een heftige knal, maar geen spectaculaire onweersbuien in de avond, met felle bliksemflitsen.
Het is niet duidelijk, waarom dit regenseizoen anders is verlopen dan gewoonlijk. Mogelijk, dat El Nino er iets mee te maken heeft.
Dat het nu al een week vrijwel droog is, komt de boeren goed uit, het is weer “panen” (oogsttijd van de rijst); de kwaliteit van de rijst zal goed zijn, dus meer inkomsten. Wordt geoogst bij nat weer, dan is de kwaliteit van de rijst minder, en brengt dus ook minder op.
Veel sawah’s zijn aangetast door een zeer klein vliegje (resek), waardoor de rijst geen waarde meer heeft, immers aangevreten. Wel is gesproeid, maar dit was niet voldoende.
Vrouwen hier doen, anders dan op Bali, geen zwaar lichamelijk werk. Alleen bij het planten en het oogsten van de rijst op de sawah’s komen de dames in actie.
Het regenseizoen is nu, zoals  het gewoonlijk gaat, over zijn hoogtepunt heen. Tot in mei kan het nog regen, maar de droge dagen nemen toe.


 

Categorieën: Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en natuurgeweld, Over de sawah's / landbouw | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: