Kerstmis 2015


Tot nog toe is Kerstmis 2015 rustig verlopen in Indonesie. Jakarta Post, Jakarta Globe en Antara News hebben geen meldingen gemaakt van incidenten. Er was een enorme politiemacht in heel het land op de been (150.000 man) om een goede gang van zaken bij kerken te verzekeren.
Ook  jongeren van de grote moslim organisaties (NU en MUI) waren weer actief om samen met de politie de kerkgang goed te laten verlopen.
De President en de Vice President hebben de christelijke gemeenschap in Indonesie een “Merry Christmas” toegewenst. In het verleden was het niet duidelijk, of moslims wel “Merry Christmas” mochten wensen, maar dit jaar hebben de 2 grote moslim-organisaties NU en MUI gezegd, dat dit geen probleem is.
Er zijn weer enkele terreur-verdachten opgepakt.
In Poso (Sulawesi) wordt jacht gemaakt op Santoso, de “most wanted” van een terroristische groep, waarvan Santoso de leider is. Een van de leden van deze groep is inmiddels doodgeschoten; het lijk wordt nu onderzocht. De jacht op Santoso, naar wie al jaren wordt gezocht, is een gezamenlijke actie van Politie en Leger.
Met name rond 2000 was het zeer onrustig in de regio Poso; een bloedig religieus conflict, waarbij honderden mensen het leven lieten, zowel moslims als christenen. Dit conflict werd beeindigd in 2001; de huidige Vice President Kalla had een groot aandeel in het tot stand komen van een vredesverdrag daar.

In mijn desa (geheel islamitisch) is van Kerstmis helemaal niets te merken. De kerken in Tanggul, Balung, Rambipuji en Jember verzorgden diensten.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Islam / Religie, Landelijk en politiek | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: