Het weer (14 okt. 2015)


Zo ziet de lucht er meestal uit in de middag

Mijn laatste bericht over het weer was van 11 september. Ik maakte toen melding, dat het weer aan het veranderen was. Maar die verandering heeft nog niet geleid tot de komst van het regenseizoen. Vorige week vrijdag regende het 1 uur in de middag, maar het lijkt wel, alsof het droge seizoen met nieuwe energie verder gaat.
In de middag is het bloedheet (34 C in de schaduw), en er is slechts lichte bewolking. Het grootste deel van de middag blijf ik dan ook op mijn kamer, met een aangename temperatuur door mijn AC. De ochtenden tot 10 uur (27-28 C) en de avonden (27-29 C) zijn aangenaam.
De kedelai is inmiddels geoogst, maar de boeren kunnen de sawah’s pas gereed maken voor het planten van de padi, als het daadwerkelijk gaat regenen. De sawah’s moeten eerst geploegd worden, maar dat kan nu niet, omdat ze kurkdroog zijn.
Door de regen van een paar dagen geleden was het even minder stoffig, maar alles is weer kurkdroog en opnieuw zeer stoffig.
De hoeveelheid water in de putten en slootjes wordt nu wel minder, maar we kunnen nog even vooruit.

Het vervelende van het regenseizoen zijn de grote temperatuursverschillen. Vlak voordat het gaat regenen, is het bloedheet, en na de regen is het stukken koeler. Dat betekent weer veel verkoudheden en zieke mensen.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en natuurgeweld | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: