De songkok (peci, topi)


De songkok, of peci (spreek uit: petjie) of topi is het meest gedragen hoofddeksel voor mannen in Indonesie. Het wordt massaal gedragen, door jong en oud.
De oorsprong van de songkok kan worden herleid tot de fez, die in 1830 door de Ottomanen werd aangenomen en vervolgens verspreid naar Zuid-Azië, vanwaar het terecht kwam in het huidige Indonesië, Maleisië en Brunei.
De songkok wordt anders gedragen dan de hoed in het westen. Het is passend in het westen, als de hoed bij een begroting even wordt opgetild; bij het bezoeken van kerken neemt men de hoed af. Ook bij andere gelegenheden neemt men de hoed af.
De songkok blijft op het hoofd bij begroetingen, ook bij het bezoeken van een moskee en andere gelegenheden, zoals huwelijken of begrafenissen. Bij staatsbezoeken blijft de songkok ook op het hoofd van de president.
Aan het einde van de middag is het mandi-tijd, tijd om te baden. Hierna doen veel mannen een sarong om en zetten de songkok op. De werkdag zit erop, en men wandelt bij huis. Vaders maken met hun jonge kind een ommetje in de buurt met de motor.
.
De songkok wordt ook gedragen in Malaysia, Singapore, Brunei en het zuiden van de Philipijnen, maar nergens zo massaal als in Indonesie. De songkok wordt in andere landen dan Indonesie gezien als de hoofdbedekking voor moslim-mannen; in Indonesie vooral als een nationalistische hoofdbedekking. Soekarno heeft als nationalist de songkok populair gemaakt. Niet-moslim ministers in het kabinet dragen ook de songkok. In de praktijk zijn het echter vooral moslim-mannen, die de songkok dragen.

12

De songkok op Sulawesi heeft een iets ander model


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Omgangsvormen | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: