Lebaran voorbij (28 july 2015)


massage, tukang

Massage bij mij thuis door een tukang

Inmiddels is het nu dinsdag en het gewone leven in de desa en omgeving herneemt na de Lebaran-drukte zijn gewone gang. De scholen zijn sinds gisteren weer open, en de meeste kantoren eveneens. Het afgelopen weekeinde vertrok zolangzamerhand iedereen weer uit de desa naar zijn thuisfront.
De anderhalve week na Lebaran was het bijzonder hectisch in de desa. Een komen en gaan van mensen, een drukte van jewelste. En dat van ’s ochtends tot soms laat in de avond.
’s Avonds is het nu stil in de desa, gelukkig is er wat aanloop van jongeren, die gebruik willen maken van de Wifi bij mij thuis.
Ondertussen wordt er nog steeds geoogst, er staat nog veel rijst op de sawah’s. Ik heb weinig schade knnen zien aan de sawah’s door bv. regen of wind. De oogst zal dus goed zijn.

De temperaturen zijn aan de koele kant; overdag 28-30 C, in de nacht daalt de temperatuur tot 18 C, voor de desa-bewoners gewoon erg koud. De koude, gecombineerd met de stofas-regen van de vulkaan de Raung, zorgt ervoor dat veel mensen ziek zijn, verkouden en grieperig.

Een probaat middel, als men zich niet lekker voelt, is massage. De massage wordt gedaan door een tukang, iemand, die er verstand van heeft. De tukang komt bij huis. Het is de traditionele massage, niet geheel pijnloos. Anders dan op Bali, gebruikt de tukang geen etherische olieen, bloemen en andere zaken; alleen maar zijn handen. De massage vind openlijk plaats, waar iedereen bij is. De massage omvat het gehele lichaam, van boven tot de tenen. Duur: ongeveer 1,5 uur. De kosten zijn ongeveer rp. 25.000.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: