Laron (1 febr. 2015)


In de regentijd verschijnen er vaak ’s avonds, als het net donker is, de “laron”, een-dagsvliegen. Overdag zijn ze er niet, maar zodra het donker is verschijnen ze. Ze komen bij honderden en duizenden op lampen af, blijven daar bijna een uur omheen vliegen, en vallen dan dood neer. Ze doen helemaal geen kwaad. Het is echter wel zaak, om de lampen thuis dan even uit te doen, en de deuren te sluiten, want anders is de vloer bezaaid met dode larons.
De cicaks (zie foto hier beneden) doen zich tegoed aan deze vliegen; ze eten ook muggen en andere vliegende beestjes. Ik heb al eerder geschreven, dat overal in Indonesie cicaks zijn, in huis en buiten. In elke kamer zijn er wel een paar. Ze zijn schuchter en doen helemaal geen kwaad. In mijn slaapkamer heb ik er wel 6, achter de kast verschuilen ze zich, als ik in de kamer ben. Het lijkt wel, of ze zuignapjes hebben aan hun pootjes, want ze lopen heel snel langs muren en het plafond. Regelmatig lees ik klachten van toeristen, dat in hun kamer cicaks waren. Alleen in de dure en zeer dure hotels zullen ze niet voorkomen, maar verder zijn ze overal. Wie niet tegen cicaks kan, moet absoluut niet naar Indonesie; er is niemand, die eraan denkt ze weg te halen voor toeristen.


 

 

 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: