Hari Kemerdekaan – Onafhankelijkheidsdag (17 aug. 2014)


Uitroepen onafhankelijkheid door Soekarno

Uitroepen onafhankelijkheid door Soekarno

Morgen is het 17 augustus en dan wordt in Indonesie de Onafhankelijkheidsdag (de 69-ste) gevierd.
Op 17 augustus 1945 riep Soekarno de onafhankelijkheid van Indonesie uit. Deze onafhankelijkheid werd door Nederland pas erkend in december 1949, na een jarenlange zeer bloedige strijd om deze onafhankelijkheid tegen te houden. Pas onder grote internationale druk tekende Nederland uiteindelijk in 1949 de onafhankelijkheid.
Deze strijd staat in de boeken geboekt als “Politionele acties”. Het had echter weing te maken met politie, het was een regelrechte oorlog, met bommenwerpers, tanks en troepen en veldslagen.

De nationale viering vindt plaats in Jakarta, samen met de President. Hoogtepunten van de viering zijn het hijsen van de vlag, en aan het eind van de dag het strijken van de vlag. Het is steeds een plechtig, en strak georganiseerd gebeuren.
In alle steden en districtsplaatsen gebeurt hetzelfde, en zijn er feestelijkheden, zoals voor de jeugd het klimmen in een hoge, glibberige paal om bovenin de paal kado’s te bemachtigen.

Indonesie heeft een bewogen verleden achter de rug. Het heeft met name van Nederland veel kritiek op van alles en nog wat gehad. Een dieptepunt in  de betrekkingen met  Nederland was, toen een paar jaar geleden president Yudhoyono op het laatste moment (hij was al bij het vliegtuig) zijn reis annuleerde in verband met rechtszaken tegen hem, aangespannen vanuit de molukse hoek. Hij was niet echt welkom in Nederland.

Goede ontwikkelingen voor Indonesie zijn de nieuwe president, Jokowi, die op 20 oktober wordt geinstalleerd. De KPK (anti-korruptie instantie) durft steeds vaker zeer hooggeplaatste personen te arresteren ivm korruptie. De straffen in korruptie-zaken lijken steeds zwaarder te worden. De economie groeit nog steeds met 5-6 % per jaar.

Video uitroepen onafhankelijkheid door Soekarno, origineel geluid, geen bewegende beelden: link


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Landelijk en politiek | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: