Wat te doen ?


Een paar dagen geleden heb ik verteld, hoe het er hier aan toe gaat, als er een dief wordt betrapt. In dit geval kwam de dief er nog genadig vanaf, omdat hij geen gestolen spullen bij zich had.
Maar een week daarvoor waren 2 jongens in Semboro doodgeslagen, zij hadden een brommer gestolen.
Het doodslaan van betrapte dieven is bepaald geen incident, het gebeurt regelmatig.
Ik loop nu met de vraag, wat te doen, als er een dief op heterdaad wordt betrapt bij mij in de buurt. Buurtbewoners, die ik hierover heb gesproken, zeggen dat de kans erg groot is, dat hij dan ook wordt doodgeslagen. Ik heb het laatst gezien: tientallen opgewonden en zeer boze buurtbewoners, deels met stokken, amok makend.
Moet ik mij hiermee bemoeien, als ze een dader zwaar gaan aanpakken, met kans op dodelijke afloop ? Bij nader inzien, denk ik van niet. Ik heb geen enkele invloed op tientallen, amok-makende dorpsbewoners. Ik denk ook niet, dat mijn bemoeienis op prijs wordt gesteld. Ik ben nu weliswaar een dorps-genoot, maar iedereen weet, dat ik (nog) niet thuis ben in de in- en outs van de Adat. Als ik het voor een dief opneem, zodat hij niet wordt doodgeslagen, kan de woede zich ook tegen mij keren. De dorpelingen vinden immers, dat zij in hun recht staan.
Politie bellen heeft geen enkele zin, als ze al komen, is het uren later; daarbij begrijpen ze de woede van de dorpelingen.
Mocht zich weer een “aanhouding” door de dorpelingen voordoen, en dat zal zeker weer een keer gebeuren, dan ben ik bang, dat ik niets zal kunnen uitrichten.


 

 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: