Chique


Foto hierboven: Chique geklede adellijke dames in de keraton van Yogyakarta

Bij huis en voor het naar de markt gaan, gebruiken de dames hier makkelijke kledij. De meesten dragen bij huis ook geen hoofddoek.
Bij officiele gebeurtenissen, zoals receptie bij een huwelijk, op bezoek gaan in verband met een geboorte en zo, gaan de dames voor chique. Dat willen zeggen, een mooie sarong en een kebaya. Een handtas hoort er ook bij. Er wordt bescheiden gezichtscreme gebruikt en lippenstift. De sarong is altijd lang, komt tot op de voeten. Het haar wordt in traditionele stijl opgemaakt, vaak gebruikt men een wrong (“sanggul”).
Een kebaya is van oudsher een indonesisch kledingstuk. Het stamt uit de tijd van het Majapahit-rijk, en heeft zich wat vorm betreft ontwikkeld tot wat het nu is.
De stof voor een kebaya kan zijn zijde, brokaat, katoen en ook moderner materiaal. Een kebaya is van voren “open”, maar wordt bijeengehouden met een broche of anderszins een mooi sieraad. Het is een luchtig kledingstuk.
Op de foto hierboven ziet U een aantal adellijke dames aan het Hof van de Sultan van Yogyakarta, tijdens het huwelijk van de dochter van de sultan; uitermate chique. De dames lopen op blote voeten; onder meer in huis, moskeeen, keratons loopt men op blote voeten.
Het modebeeld van de dames is bepaald niet “bloot”: geen blote schouders en/of ruggen, geen decollete’s, geen korte rokken. De vrouw wordt er in mijn ogen bepaald niet minder van.

Netjes geklede dames uit Java (Source: Jamieson Teo)


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Omgangsvormen | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: