Het weer (7 mei 2014)


Inmiddels zijn de jonge rijstplantjes in mijn hele regio geplant en is er over 3 maanden weer oogst (panen). De sawah’s zien er mooi groen uit; in de namiddag doen de boeren hun ronde door de sawah’s: onkruid weghalen, dijkjes verstevigen, kijken hoe het gesteld is met muizen.
De bewatering van de sawah’s geschiedt hier door de overheid, er is een aparte dienst ervoor. De boeren betalen elke 3 maanden een bedrag aan de overheid voor de bewatering. Op Bali geschiedt de verzorging van de sawah’s door de plaatselijke gemeenschappen, “subak” genoemd, die al meer dan 1000 jaar bestaan. Het verzorgen van de sawah’s op Bali is, anders dan op Java, een welhaast religieuze aangelegenheid. Op de sawah’s staan kleine tempeltjes, er zijn bepaalde ceremonieen en meer.
De regentijd lijkt nu wel achter de rug. Een of 2 keer in de week nog een stevige bui (niet langer dan een uur), maar de rest van de dag is het helder en onbewolkt. De middagtemperatuur is rond de 33-34 C, in de avond 27 C.
Het afgelopen regenseizoen was niet zoals we het gewend zijn. Vrijwel geen enkele dag met alleen maar regen; enorme onweersbuien heb ik dit jaar ook gemist, zo nu en dan wat gerommel, een paar knallen, maar meer niet. Geen vergelijk met vorig jaar. Het is de desabewoners ook opgevallen.
We gaan nu de droge maanden in, wat niet betekent, dat er geen bui meer zal vallen. Vanaf juni wordt het met name in de avonden en de nachten frisser, dan kan de temperatuur dalen tot 22 C.

Het planten van de rijstplantjes.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en natuurgeweld | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: