Het weer (27 maart 2014)


Het regenseizoen lijkt op zijn retour. Elke dag stralend blauwe lucht, aan het einde van de middag donkere wolken, maar geen regen, en om 22.00 uur schijnen weer de sterren.
Het is rond het middaguur buitengewoon heet (34 C, gevoelstemperatuur veel hoger). Het is rond de middag dan ook stil in de desa, men rust wegens de hitte. Ik breng de tijd van 12.00 – 15.00 op mijn kamer door, gekoeld door een AC en internet bij de hand.
In mijn regio stelde het regenseizoen niet zo veel voor dit jaar. Wel op sommige dagen veel regen, maar het natuurgeweld, dat ik eerder heb meegemaakt, was er dit jaar niet. Slechts een enkele dag knallend onweer.
Het oogstseizoen van de rijst is bijna voorbij, hier en daar nog een veld, dat geoogst moet worden, maar de boeren zijn al bezig de lege sawah’s om te ploegen; over een week worden op de sawah’s de “bibit’s” weer geplant, de nieuwe rijst-plantjes. Over ongeveer 3 maanden na het planten is het weer oogst-tijd. Zo gaat dat, jaar in, jaar uit.
Het ploegen van het land gebeurt niet veel meer met karbouwen, maar met kleine “traktor’s”. Die kun je huren.
Het is verbazingwekkend te zien, hoezeer men afhankelijk is van de rijst. Een dag geen rijst, en men voelt zich ziek en zwak. Rijst is en blijft het hoofdgerecht, met een klein beetje groenten, en wat gebakken tahu / tempe en eventueel een gebakken ei, tenminste in de desa. In de steden, waar meer mensen meer geld hebben, zal het eten minder sober zijn.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en natuurgeweld | Tags: | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: