Parkeren


Een tot twee keer week ga ik van mijn desa naar de grote stad Jember, met de auto. Het is in Jember vaak lastig om je auto te parkeren. Anders dan in Nederland heb je hier echter de “tukang parkir”. Een tukang parkir is (altijd) een man, die een deel van een straat onder zich heeft wat betreft het parkeren van auto’s. Hij zorgt ervoor, dat je ergens in kunt parkeren, en later weer veilig uit kunt rijden. Je betaalt hem rp 2000. Maakt niet uit hoelang je parkeert. Deze tukang parkir heeft een vergunning om daar het verkeer te regelen, hij betaalt daarvoor met een deel van de opbrengst. Met name bij het achteruit rijden is het bijzonder handig, dat hij er is. Hij houdt aankomende auto’s tegen en maakt ruimte voor je.
Hetzelfde geldt voor de motorfietsen, die bij elkaar geparkeerd staan. Hij zorgt ervoor, dat de motorfietsen goed geparkeerd staan, en helpt je bij het vertrekken. De motorfietser betaalt rp 1000.
Op drukke of lastige kruispunten (waar geen stoplichten zijn) heb je de “vrijwillige” verkeersregelaar. Deze heeft geen vergunning, maar doet dit in de hoop op wat bijverdiensten. Ook deze verkeersregelaars zijn erg handig. De politie lijkt dit te gedogen.

park,

park


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: