Het weer, erg koud, dus veel zieken (26 july 2022)


Rijst klaar voor transport naar de fabriek

Sinds ongeveer 2 weken is het droge seizoen feitelijk begonnen; het heeft tot op vandaag niet meer geregend. Wel is er in de middag soms zware bewolking, er komt echter geen regen uit.
De middagtemperaturen zijn plm 31-32 C. De ochtend (tot ongeveer 8 uur) en de avonden zijn zeer koud, dwz 17-18 C. Op de Bromo zijn de temperaturen rond het vriespunt, heel uitzonderlijk.

Door het koude weer in de ochtend en de avond zijn veel mensen ziek. Niet zwaar ziek, maar wel gammel: hoesten, loopneus, verhoging. Ik zelf heb er nu al ruim een week last van; ik doe mijn boodschappen, en verder rust ik veel, zoals veel mensen in de buurt. Mijn buurvrouw is al 10 dagen gammel. Dit soort ongemak is eigen aan de overgang naar het droge, koude seizoen.

Normaal gesproken begint het droge seizoen in de loop van april. De eerste buien van het komende regenseizoen kunnen al in september vallen. Hoe het dit jaar gaat lopen vanwege het korte droge seizoen, is afwachten.

De rijstoogst is in volle gang; bij sommige sawah’s zijn de rijstplanten deels plat geslagen door de wind of de regen (zie foto hieronder). Rijst is een gevoelige plant. Wind en regen kunnen schade veroorzaken, kleine beestjes (“hama”) kunnen vernielingen aanrichten, evenals muizen. Elke namiddag doen de boeren hun ronde door de sawah’s om de stand van zaken op te nemen.

Het blijft een indrukwekkend gezicht, ook na zovele jaren, als ik met mijn brommer door het agrarische land hier rijd; de sawah’s worden piekfijn verzorgd. Wat er allemaal niet verbouwd wordt behalve rijst: pepertjes, boontjes, meloenen, suiker, tabak, mais, papaya’s. Op kleine percelen: vele soorten groenten, uien, etc.

Deel 8 van de serie “Uit het Leven” verschijnt binnenkort, als ik weer beter ben, en weer inspiratie heb !

Deel van de sawah plat geslagen

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en natuurgeweld | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: