De pasar van mijn desa
Op de pasar in mijn desa zijn erg veel verschillende soorten groenten te koop; tevens is er volop kip te koop. Ook kruiden worden veel verkocht, zoals pepertjes, djahe, sereh, ui, knoflook, koenjit, ketoembar, gula java en meer.
De prijzen varieren per dag en zijn afhankelijk van aanbod en oogst. Zo varieert de prijs van kip tussen de rp 33.000 per kilo en rp 44.000. Ook de pepertjes (cili) kunnen erg in prijs verschillen.
Met Lebaran binnenkort (2 mei) zullen de prijzen op de pasar zoals elk jaar weer sterk gaan stijgen. Kip kan dan wel rp 50.000 – 55.000 per kilo kosten. De prijs van pepertjes kan ook sterk stijgen; maar zonder sambal geen eten. De prijs van eieren kan verdubbelen.
Inmiddels heeft de regering aangekondigd, dat de prijs van benzine zal stijgen. Deze prijsstijging heeft te maken met de ontwikkelingen op de wereldmarkt. Nog niet is duidelijk, wanneer deze verhoging ingaat.
Enige tijd geleden is de prijs van “minyak goreng” (frituur-olie) verdubbeld, van rp 12.000 per liter naar rp 24.000. Er is nog wel (op sommige dagen) gesubsidieerde minyak te krijgen (rp 13.000 per liter), maar daarvoor staan de mensen erg lang in de rij en op=op.
De prijsverhoging van frituur-olie heeft onder meer te maken met wanbeheer aan de top. Regelmatig zijn er op TV demonstraties te zien van boze vrouwen bij regeringskantoren. Ze worden te woord gestaan en er wordt uitleg gegeven, maar aan de prijzen verandert niets.
Traditie-getrouw worden met het oog op het Suikerfeest ook de huizen opgeknapt, en worden nieuwe kleren gekocht, om er patent bij te lopen tijdens het Suikerfeest. Ook dit brengt weer extra kosten met zich mee.
Al met al is Lebaran een dure aangelegenheid voor de desa-bewoners.
De pasar van mijn desa