Beroering op Kalimantan (1 febr. 2022)


Lokatie nieuwe hoofdstad van Indonesie (rood), op Kalimantan, Nusantara

Indonesie krijgt een nieuwe hoofdstad. Het Parlement is hiermee accoord gegaan.
De nieuwe hoofdstad zal Nusantara heten en zal op Oost Kalimantan worden gebouwd (zie de kaart).

Er zijn voorstanders van het bouwen van een nieuwe hoofdstad, maar ook tegenstanders.
Een van die tegenstanders is Edy Mulyadi, een bekende journalist.
Hij heeft Kalimantan een plek genoemd, waar geesten zich van kinderen kunnen ontdoen.” Edy zei dat de term vaak wordt gebruikt door inwoners van Jakarta om een afgelegen locatie te beschrijven.

Deze laatdunkende opmerking heeft tot veel onrust op Kalimantan geleid, vooral bij het volk van de Dayaks. Men voelt zich beledigd. De koning van het koninkrijk Tayan, Gusti Yusri, steunt de juridische procedure van de politie tegen Edy Mulyadi. De koning wil zelfs, dat Edy wordt gestraft door adat. “Ik steun het juridische proces tegen Edy. Inclusief het gewoonterecht van de inheemse bevolking van Kalimantan; hij heeft haat gezaaid.”

Edy Mulyadi is sinds gisteren verdachte terzake haatzaaien op basis van etniciteit, religie, ras en het verspreiden van nepnieuws of bedrog. Hij is inmiddels vastgezet; hij kan worden veroordeeld tot max. 10 jaar gevangenisstraf.

Edy Mulyadi heeft inmiddels zijn excuses aangeboden, maar de juridische stappen voor vervolging gaan desondanks door. Hij heeft verklaard niet te willen beledigen. Maar dit wordt niet geaccepteerd door de Dayaks.

Op de landelijke TV is veel aandacht voor deze zaak.

Indonesie bestaat uit honderden grote en kleine volkeren, die volgens de staatsfilosofie van Indonesie (“Pancasila”) gerespecteerd dienen te worden.
“Saling hormati” (elkaar respecteren) en “hidup bersama” (in vrede samen leven) zijn pijlers van Indonesie.
Het is wettelijk niet toegestaan om haat te zaaien, valse berichten te verspreiden, en te beledigen. Doet iemand dit toch, dan volgen juridische stappen, en kan een veroordeling door de rechter het gevolg zijn.

Dayak is een verzamelnaam voor een aantal volkeren in de binnenlanden van het eiland Kalimantan. Zij identificeren zich als leden van de verschillende stammen, zoals de Kenyah, de Iban en de Ma’anjan. Deze stammen hebben elk een eigen taal of dialect, een eigen cultuur, eigen gewoontes en eigen mate aan contact met de buitenwereld. De grootste van deze groepen is de Iban. De Dayaks zijn trots op hun cultuur.

De vrijheid van meningsuiting, die in Nederland in feite onbeperkt is, wordt in Indonesie beperkt terwille van de stabiliteit van het land. Zoals gezegd, alle grote en kleine volkeren in Indonesie zijn trots op hun cultuur, het is goed, dat met respect met deze culturen wordt omgegaan.

Dayak volk

——————————-
Edy Mulyadi


 

Categorieën: Landelijk en politiek | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: