Vrijheid van meningsuiting in Indonesie (4 sept. 2021)


Een discussie-programma op TV

In Indonesie bestaat vrijheid van meningsuiting, zij het met enige beperkingen, waarover hieronder meer.
In de engels-talige kranten in Indonesie, zoals de Jakarta Post en de Jakarta Globe, verschijnen regelmatig kritische commentaren omtrent plannen van de regering of ontwikkelingen op welk terrein dan ook in Indonesie.
Ook op de indonesische TV wordt regelmatig flink gediscussieerd over allerlei onderwerpen. Inderdaad, vrijheid van meningsuiting.
In dit corona-tijdperk zal het niet verbazen, dat ook in Indonesie vele meningen aan bod komen over zaken als de effectiviteit van de vaccins, de lock down, optreden van de politie en meer. Op TV wordt hier veel aandacht aan besteed.
De vrijheid van meningsuiting wordt echter beperkt, doordat een aantal zaken niet zijn toegestaan, zoals beledigen van personen, ongefundeerde kritiek uiten, iemands goede naam aantasten, en kwaad spreken over godsdienstige zaken.
Deze beperkingen gelden vooral voor de sociale media.
Waar in Nederland de meeste verfoeilijke dingen mogen worden gezegd op de sociale media over onder meer personen of instituties (vaak anoniem), is dat niet toegestaan in Indonesie. Het aantal doodsbedreigingen op de sociale media in Nederland, neemt sterk toe. Dagelijks wordt in Nederland bagger uitgestort via de sociale media, zonder dat daartegen wordt opgetreden – vrijheid van meningsuiting; inderdaad zeer waardevol, dat men bagger mag spuiten en doodsbedreigingen mag uiten.

Indonesie bestaat uit honderden volkeren, die elk hun eigen traditie, taal en cultuur hebben.
De vele tradities en culturen in Indonesie leven volop; anders dan in west Europa zijn deze tradities en culturen niet aan het verdwijnen, de volkeren zijn trots hierop.
De President van Indonesie kleedt zich vaak in de traditionele kledij van een bepaald volk, als hij daar op bezoek gaat; teken van respect voor de lokale cultuur.
Het is in niemands belang en al helemaal niet in het belang van Indonesie, als iedereen de vrijheid heeft om de sociale media te gebruiken als platform voor beledigingen, kwaadsprekerij, doodsbedreigingen, vuilspuiterij en ongefundeerde kritiek. Indonesie is nu een stabiel land, en het is zaak, om dat zo te houden; de sociale media als bagger-platform zal alleen maar negatief werken.
Het gebeurt regelmatig in Indonesie, dat mensen worden opgepakt en veroordeeld, omdat zij de sociale media hebben misbruikt.

De President in de kledij van het Sabu (Savu) Volk op het eiland Sabu (Savu)

———————-
Het Dayak Volk op Kalimantan, waar nog sterk wordt gehecht aan tradities


 

Categorieën: Landelijk en politiek | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: