Boodschappen doen (13 aug. 2021)


In mijn desa kan ik alleen in de ochtenduren terecht op de markt voor groenten, aardappelen, kip en wat fruit. Er is een zeer ruime keuze uit vele soorten (blad)groenten. Aardappelen zijn ook verkrijgbaar. Ook is er een ruime keuze aan allerlei soorten kruiden, zoals onder meer ketoembar, djahe, djinten, kemiri en chili-pepertjes.
Alle andere boodschappen moeten ver gedaan worden. Meestal ga ik naar de Hypermaret, onderin Lippo Plaza Mall, in Jember-stad.
Groenten, die ik op de pasar niet kan krijgen, kan ik daar kopen, zoals champignons, paprika’s en sla. Ook kan ik daar (rundvlees)gehakt krijgen en vis uit de diepvries. Verder is er een ruime sortering diepvriesprodukten en benodigdheden om te bakken.

Tegenwoordig zijn er overal op Java heel veel kleine “mini-supermarkten“, de bekendste zijn de Indomaret en de Alfamaret. Je vindt ze overal, alleen nog niet in mijn desa. Het aanbod van deze mini-supermarkten is verrassend groot. Ik kan daar voor heel veel terecht. In Gambirono, op 5 km. van mijn desa, is de dichtstbijzijnde Indomaret en Alfamaret. Deze mini-supermarkten verkopen geen groenten, fruit en vlees. Je kunt er rekeningen betalen, geld opnemen en beltegoed kopen.

De in Zuid Oost Azie bekende 7-Eleven winkels zijn in Indonesie geen succes geworden. Ze zijn er dan ook niet meer.

De Indomaret en de Alfamaret bieden ongeveer hetzelfde. Veel verschil is er niet. Het personeel bestaat voor het overgrote deel uit jongeren. Alle produkten zijn geprijsd.
Deze marets zijn ook te vinden bij stations en luchthavens.

Indomaret

———————-
Interieur Indomaret

———————-
Interieur Alfamaret


Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Winkels, markt, aankopen | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: