Volgende week Lebaran – en pauze in de berichtgeving (3 mei 2012)


Het is zeer rustig in de desa

Over een ruim een week is het Idul Fitri, Lebaran, het Suikerfeest. De Ramadan heeft nu 3 weken geduurd. Het leven in de desa is ingezakt. Van 10-15 uur is het buitengewoon stil. Na 15 uur komt het leven op een laag pitje weer op gang. Voor mij hangt er een wat onwezenlijke sfeer in de desa.
Lebaran dit jaar zal, net als vorig jaar, geen feestelijke toestand worden. Van 6-17 mei is er een reisverbod in Indonesie. De meeste mensen kunnen daarom niet naar hun geboortedesa gaan om Lebaran te vieren. Geen 20 miljoen mensen op Java onderweg, zoals de afgelopen jaren (2019 was de laaatste keer). De desa-bewoners vinden het jammer, maar er wordt niet geklaagd.
Op donderdag 13 mei is het Lebaran; een nieuwe dag begint hier niet om 00.00 uur, maar na het avondgebed om 18.00 uur. Dus woensdag 12 mei na 18.00 begint Lebaran; traditiegetrouw zijn er dan optochten met fakkels en luidsprekers, maar het is zeer de vraag, of dit door mag gaan.
Donderdagochtend om 06.00 uur gaat men naar de moskee, daarna is het de buurt rondgaan voor felicitaties. Maar familie van buiten de desa zal er dus niet zijn, vanwege het reisverbod. Echt feestelijk zal het dus niet zijn.
Overigens gaat het werk op de sawah’s gewoon door; er wordt geplant, geploegd en verzorgd.

Ik las een pauze in wat betreft de berichten op mijn blog van ongeveer 2 weken.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Islam / Religie | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: