Corona: de toestand in mijn desa (12 maart 2021)


Politie controle

Ik heb al meermalen bericht over mijn desa onder corona.
Veel nieuws valt er niet te vertellen. Het leven in de desa gaat gewoon zijn gang. De pasar is gewoon open, en alle toko’s ook. De boeren zijn op de sawah’s aan het werk, en ook de kleine werkplaatsen in de desa draaien zoals vanouds.
Velen hebben een mondmasker; gelegenheid om de handen te wassen is er alleen bij kantoren en grotere winkels. Afstand bewaren werkt bijna niet.
Ik hoor niemand klagen; als ik ernaar vraag, vertelt men, dat de financien iets minder zijn dan gewoonlijk. Maar evidente sociale problemen zijn er volgens mij niet in de desa. Toch is er geld bij de desa-bewoners; er wordt nog veel gebouwd en gerenoveerd. Zo nu en dan opent een nieuwe toko zijn deuren.
Dat het in de desa wat betreft de financien van de mensen meevalt, komt vooral, omdat de meesten hun geld verdienen in de sawah’s. Of men heeft zelf een stuk sawah, of men pacht een sawah of men werkt er voor de eigenaar van de sawah. Rijst en groenten zijn altijd nodig en brengen altijd geld op.

In de Jember-stad zijn er regelmatig politie-controles. Men is verplicht om een mond-masker te dragen. Alle kantoren en heel veel winkels bieden gelegenheid om de handen te wassen.
Het centrale bus-station (“terminal”) is nog steeds gesloten, en ook de treinen rijden met een aangepast schema.
Overigens gaat in Jember-stad het leven ook gewoon door.

Het vaccineren van de indonesiers is inmiddels aan de gang. Op de TV wordt veel aandacht besteed aan deze vaccinaties. Probleem is, dat veel indonesiers bang zijn voor deze vaccinaties. Anders dan in Nederland wordt in Indonesie erg weinig geklaagd.

Tenslotte zijn de meeste toeristische trekpleisters gesloten. Een leuk dagje uit is er niet echt bij.

Zelf heb ik niet veel last van corona. Ik doe mijn dagelijkse bezigheden en mijn boodschappen. Ik gebruik de motor of ik laat mij rijden met de auto. Maar ik moet mij er toch steeds van bewust zijn, dat corona op de loer ligt; dat betekent mond-masker bij me hebben, vaak handen wassen en proberen afstand te houden. Ik hoop, dat ik mij binnenkort (?) weer onbekommerd op oost Java kan bewegen.

Voorlichtingsbijeenkomst voor desa-bewoners


 

Categorieën: CORONA | Tags: | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: