Zwaar werk voor vrouwen op sawah’s ? (20 febr. 2021)


Planten van de rijst (“tanam bibit”)

Over ruim een maand is het oogsttijd van de padi (rijst).
Het planten van de rijstplantjes en het oogsten van de rijst, moet snel en gelijkmatig gebeuren. Je kunt niet iedere dag een stuk van de sawah doen.
Daarom helpen de vrouwen ook mee bij het planten en oogsten van de rijst. Op Java doen vrouwen geen lichamelijk zwaar werk, dat is aan de mannen voorbehouden. Maar voor het planten en oogsten van de rijst wordt er dus een uitzondering gemaakt; het inhuren van werkers kost te veel. Op Bali doen vrouwen wel lichamelijk zwaar werk.
Bij het planten en oogsten van de rijst werkt men lang gebogen; menige buitenlander vindt dit “zielig” met name voor de vrouwen (“zwaar werk”). Maar er is niets zieligs aan. Het planten en oogsten duurt hooguit 3 dagen. De vrouwen fietsen in groepjes naar de sawah, en hebben eten en drinken bij zich. Aan het einde van de middag keren zij weer terug naar huis.

Na het planten van de rijst, wordt het rustig op de sawah’s. Elke dag gaan er boeren naar de sawah’s, om de stand van zaken te bekijken. Er kunnen ziektes zijn bij de rijstplantjes, ongedierte (vooral muizen), die de rijst aanvreten en hier en daar moet een dijkje langs de sawah’s worden verstevigd. Na het planten van de rijst komen de vrouwen pas weer in actie na 3 maanden om te helpen bij het oogsten.

De werkers op de sawah’s zijn geheel gekleed. De hoofden zijn omwikkeld met doeken en velen hebben een ronde punthoed. Men draagt lange broeken en overhemden met lange mouwen. Deze kleding biedt bescherming tegen de zon en ongedierte in de sawah’s. Na een dag werken zijn de werkers helemaal “bemodderd”.

Dit jaar is de rijst van mindere kwaliteit door de vele regen. Men zal dus ook wat minder inkomsten hebben.
Ook de oogst van de ramboetan is duidelijk minder dan vorige jaren, ook door de overvloedige regen.

Het oogsten van de rijst (“panen”)


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Over de sawah's / landbouw | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: