De indonesische ziektekosten-verzekering (BPJS) gaat waarschijnlijk drastisch veranderen.
De BPJS is een ziektekosten-verzekering voor alle indonesiers, ingevoerd in 2014. Meer dan 200 miljoen mensen zijn ondergebracht in deze verzekering.
De BPJS heeft 3 klassen: 1,2 en 3.
Klas 3 is de goedkoopste, klas 1 de duurste.
Tot nu toe bestaan er verschillen in behandeling en medicijnen tussen deze klassen. Zo kan het zijn, dat er een medicijn niet meer beschikbaar is voor klas 3, maar nog wel voor klas 1. Klas 3 moet dan het medicijn zelf betalen.
Bij behandeling van ziektes zijn er ook verschillen.
Ook is er verschil tussen de klassen wat betreft de kamers, waar de patienten bij een opname liggen. Bij klas 3 ligt men op een grote zaal, zonder AC. Bij klas 1 ligt men met 2 patienten op een kamer met AC.
De regering wil nu, met ingang van 2020, de klassen afschaffen; iedereen krijgt dezelfde behandeling en medicijnen; “you get what you need”, zo moet het worden aldus de regering.
Het afschaffen van de klassen wat betreft behandeling en medicijnen lijkt mij een voortreffelijk voornemen: Iedereen dezelfde behandeling en medicijnen.
Niet duidelijk is, wat er gaat gebeuren met de klassen bij een ziekenhuis-opname. Komt iedereen dan op een zaal, of blijven de klassen bestaan alleen voor het liggen bij een opname.
Ik moet er niet aan denken om bij een opname op een grote zaal (soms wel 20 patienten) te liggen zonder AC.
Overigens kan iedereen een klas “upgraden”; als iemand in klas 1 (of 2 of 3) luxer wil liggen, dan kan dat, maar dan stijgen alle prijzen (behandeling en medicijnen). De BPJS betaalt dan alleen het vastgestelde bedrag voor die behandeling, het meerdere moet de patient zelf betalen.
En dat kan een prijzige zaak worden.
Het is dus afwachten, wat er gaat gebeuren met de klassen bij een opname.
Maar het nieuwe beginsel “you get what you need” lijkt mij een uitstekend plan.
Overigens kunnen ook buitenlanders met een verblijfsvergunning in de BPJS; dat geldt alleen niet voor buitenlanders woonachtig op Bali.
Behalve de BPJS zijn er internationale ziektekosten-verzekeringen, zoals Prudential en Allianz. Deze zijn veel duurder dan de BPJS. Vaak ook werken deze verzekeringen met uitsluitingen: heb je te vaak dezelfde kwaal, dan wordt die uitgesloten.
In Nederland is er de ONVZ; ik ben een paar jaar bij de ONVZ geweest, maar de premies zijn enorm. Ik zou nu (mijn leeftijd 72) ruim 400 euro per maand moeten betalen; als ik richting de 80 jaar ga, naderen we de 1000 euro per maand. Geef mij dan maar de BPJS; ik betaal per maand bijna 10 euro.
De artsen, die voor deze verzekeringen werken, zijn dezelfde, als die van de BPJS.
Hallo, bedankt voor de informatie over de BPJS. Klopt het dat ik met een Kitap daar uiteindelijk voor in aanmerking kan komen?
Op dit moment hebben we een Kitas.
Alvast bedankt voor de informatie 🙏🏽
LikeLike
Buitenlanders op Bali kunnen niet terecht in de BPJS. Ik ken vele nederlanders, die het hebben geprobeerd, maar het is ze niet gelukt.
Ik weet niet, of dit nu is veranderd.
Op Java kon ik zonder problemen in de BPJS.
Reden waarom buitenlanders op Bali niet in de BPJS kunnen, naar men mij heeft verteld: het gaat op Bali om duizenden buitenlanders; die drukken te veel op het BPJS budget voor Bali.
Mocht het inmiddels anders zijn, dan hoor ik dat graag.
Vriendelijke groet, Paul
LikeLike