Voorbereidingen voor het regenseizoen (25 okt. 2020)


Inmiddels is het regenseizoen begonnen, hoewel het in mijn desa er nog rustig aan toe gaat. Op met name west en midden Java is er al veel overlast van het vele regenwater.

Het regenseizoen is ook de tijd van de veelvuldige stroom-uitvallen. Alle elektriciteitsleidingen zijn bovengronds en kunnnen breken als er bijvoorbeeld takken op vallen.
Een stroomstoring duurt gemiddeld 4 uur, maar het kan ook veel langer duren. Niets werkt dan in huis: geen AC, geen water uit de kraan, geen verlichting, geen internet etc.
Stroomuitval kan om de paar dagen voorkomen.
Ik heb daarom begin dit jaar een generator gekocht, die bij stroomuitval aangezet kan worden, zodat er toch stroom in huis is.
Het enige nadeel van die generator is, dat deze erg veel lawaai maakt. Ik heb van de buurtgenoten begrepen, dat ik de generator in de nachtelijke uren beter niet kan gebruiken vanwege de herrie.
Gelukkig vindt de stroomuitval meestal overdag plaats en is er rond 9 uur in de avond weer stroom.
Om toch voorbereid te zijn op nachtelijke stroomuitval, heb ik een paar goede zaklampen gekocht en oplaadbare ventilatoren.

Vele toko’s hebben een ijskast, waarin vele soorten ijsjes en gekoelde dranken. Als de stroomuitval vele uren duurt, kunnen die ijsjes worden weggegooid. Schadevergoeding door het elektriciteitsbedrijf is er niet, dus een grote schadepost voor de toko’s.

Het is geen gebruik hier, dat men zich op het regenseizoen voorbereid; men ziet wel, wat er gebeurt. Ik wil echter wel voorbereid zijn.

Zoals eerder al verteld, is mijn buurtje in de desa een veilige buurt: geen overstromende rivieren en geen land/aard verschuivingen. Andere buurten in de desa kunnen wel onder water komen te staan.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en natuurgeweld | Tags: , | 2 reacties

Berichtnavigatie

2 gedachten over “Voorbereidingen voor het regenseizoen (25 okt. 2020)

  1. Je kunt de uitlaat van de agregaat uit laten komen in een soort demperkast. Die opgebouwd is met tussenschotten, zodat de uitlaatgassen een la gere weg moeten afleggen. Wel binnenzijde bekleden met dempend materiaal. Aggregaat natuurlijk niet op een harde ondergrond plaatsen. Indien nog teveel herrie dan een ruime omkasting weer isolatiematerialen aanbrengen en zorgen voor ventilatie zodat geen oververhitting ontstaat. Hoop dat duidelijk is, maar een nuttig tijdverdrijf.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: