Het strand van Kuta nu
Begin van deze maand wilde ik voor een week naar Bali. Ik had daartoe een recente negatieve rapid-test-uitslag nodig en ik diende een uitgebreid online-formulier in te vullen. De gouverneur van Bali wilde weer buitenlandse toeristen toelaten vanaf midden september. Het leek de goede kant op te gaan.
Echter, corona begon op Bali weer toe te nemen en Bali ging weer op slot voor buitenlanders tot minstens het einde van dit jaar. Daarbij lijkt de kans op een lock-down voor Bali reeel.
Een en ander betekent, dat ik mijn reis heb afgezegd. Het risico, dat er een lock-down komt wanneer ik op Bali ben, is groot, waardoor ik voor onbepaalde tijd verplicht op Bali moet verblijven.
Vandaag is bekend geworden, dat de gouverneur van Bali strenge maatregelen heeft afgkondigd. Op vele toeristische plekken zal het aantal bezoekers worden beperkt. Verschillende stadsparken in Denpasar zijn tijdelijk gesloten, waaronder het Renon-veld en het Puputan-veld. Ook voor stranden zullen er beperkingen komen.
Mijn uitje naar Bali gaat dus niet door. Dan maar een lang weekeinde naar Surabaya of bv. Malang, dacht ik.
Ik heb telefonisch geinformeerd naar de corona-protokollen in de hotels. Het beleid in de hotels is, dat extra wordt schoongemaakt en gesproeid; gasten krijgen het ontbijt op de kamer en het restaurant is gesloten.
Ik heb begin juni enige dagen in een hotel in Jember-stad gelogeerd met dezelfde protokollen; niet voor herhaling vatbaar.
Het komt er dus op neer, dat ik gewoon in de desa blijf. Wat het leven leuk maakt, zoals een weekeinde weg, naar een toeristische trekpleister gaan of lokale activiteiten bijwonen, is vervallen.
Van meerdere kanten hoor ik van mensen, die op Bali zijn geweest, zeer trieste verhalen. Duizenden zijn ontslagen, heel veel winkels en restaurants gesloten. Er zijn initiatieven, om de meest getroffenen aan voedsel te helpen. De gouverneur heeft de balinezen al opgeroepen, zich weer toe te leggen op landbouw, om niet afhankelijk te zijn van het toerisme. Maar zeer velen hebben in het verleden hun sawah’s verkocht voor de bouw van vila’s, restaurants en meer.
Corona is de vierde catastrofe, die Bali treft in 20 jaar.
In 2002 waren er de bom-aanslagen in Kuta, waarna het maanden stil bleef op Bali.
10 Jaar geleden was er de wereldwijde financiele crisis, die ook op Bali zijn sporen heeft nagelaten.
In 2018 waren er tijdens de maanden oktober en november grote problemen door de uitbarsting van de vulkaan Gunung Agung.
En nu dus de corona-crisis.
Impressie van de situatie op Bali