Corona: Het leven in de desa onder corona (5 mei 2020)


De foto hierboven: het gebouwencomplex met de rode daken op de voorgrond is de Balai Desa van mijn desa (gemeentehuis). Je zou niet zeggen, dat mijn desa minstens 20.000 inwoners heeft. Het is allemaal laagbouw, en bijna alle huizen zijn verscholen in het groen.

Mijn laatste bericht over het leven in mijn desa onder corona was van 25 april. Het bericht kwam erop neer, dat het leven eigenlijk gewoon zijn gang gaat.
Er is sindsdien niets veranderd. Er worden wel steeds meer mond-maskers gebruikt, en bij veel winkels en kantoren is er gelegenheid de handen te wassen. Nog steeds veel posten langs de weg waar de temperatuur van de mensen wordt gescand.
De markt is in de ochtenduren gewoon open evenals de meeste toko’s. Wel is het nog steeds wat rustiger op de weg dan gewoonlijk; er rijden geen bussen.

Ik zelf heb een redelijke bewegingsvrijheid. Met de motor toeren kan gewoon. Als ik boodschappen moet doen bij de Indomaret of de Alfamaret, ga ik pas naar binnen als er weinig mensen zijn.
Verder heb ik steeds met desinfecterende zeep (spray) bij me.

Het is nu de vastenmaand Ramadan. Op 24 mei eindigt deze vastenmaand met het Suikerfeest (Lebaran). Het zal een heel ander Suikerfeest worden dan in het verleden, toen miljoenen onderweg waren naar hun geboortedesa (mudik) om daar met familie het Suikerfeest te vieren. Het onderweg zijn, het reizen naar familie is dit jaar verboden, uit angst dat het corona zich enorm zal verspreiden. De meeste wegen zijn afgesloten door de politie.

Hier en daar hoor ik, dat in mijn regio mensen zijn ontslagen wegens teruglopende activiteiten in hun werksituatie. De supermarkten in Lippo Plaza en Transmart in Jember-stad zijn wel open; maar de aanvoer van produkten loopt niet zoals het zou moeten.

Het toerisme in Indonesie ligt “op zijn gat”. Hiervan heeft Oost Java niet zoveel last, omdat de meesten werkzaam zijn in de landbouw. Het geld, dat toeristen brengen naar Oost Java is niet veel.
Hoe anders dan op Bali. Bijna alle inkomsten op Bali komen uit het toerisme; het toerisme is daar tot stilstand gekomen; een leeg Ubud, Kuta en Sanur. Katastrofaal voor de mensen op Bali. Duizenden mensen zijn ontslagen, veel faillissementen.

Het is tijd voor bezinning op het cultuur-vernietigende massa-toerisme. Amsterdam, Barcelona, Madeira, Venetie, Machu Picchu (Peru) en Bali, om een paar plaatsen te noemen, kampen met de gevolgen van het massa-toerisme.


 

Categorieën: CORONA | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: