Bouw-activiteiten naast mijn huis (29 febr. 2020)


De toko van Ibu Karsi (links van mijn huis) wordt vergroot

Links en rechts van mijn huis wordt gebouwd.
Links wordt de toko van Ibu Karsi vergroot en van een nieuw dak voorzien. De zaken in de toko lopen kennelijk goed. In deze toko is van alles te koop: div. snoepgoed en koekjes, kruiden, eieren, zeep, shampoo, drinken, div. huidverzorgingsmiddelen en veel meer.
Toen ik 10 jaar geleden in de desa kwam wonen, had Ibu Karsi nog geen toko; voor het huis stond een bamboe-afdak op palen met een paar bankjes. Je kon er alleen diverse soorten drankjes gebruiken. Een paar jaar later werd een kleine stenen toko gebouwd, en weer wat later werd die stenen toko fors vergroot. Nu dan de laatste verbeteringen aan de toko.

Rechts van mijn huis wordt een nieuw gebouwtje neergezet. Daar wordt een kapsalon in gevestigd. De Ibu, die in de kapsalon gaat werken, woont in het huis achter de kapsalon. Zij heeft vele jaren op Bali gewerkt, en wilde weer terug naar de desa.
Voor de dakbedekking van de kapsalon worden aluminium platen gebruikt. Het gebruik van deze platen is nieuw; op steeds meer plekken in de desa worden deze platen gebruikt. Het is iets duurder dan de asbestplaten, die vroeger overal werden gebruikt, maar ook veel duurzamer. Het gebruik van aluminiumplaten is geen keuze in verband met de gezondheid (asbest zou niet gezond zijn).
Voor de kozijnen van ramen en deuren kan ook aluminium worden gebruikt; goedkoper is echter kant-en-klare betonnen kozijnen te kopen. Houten kozijnen laten maken is ook mogelijk, maar dan moet het hout van goede kwaliteit zijn, zoals teakhout en dat is erg duur. Velen kiezen daarom voor betonnen kozijnen voor ramen en deuren, en steeds meer mensen kiezen voor aluminium platen voor het dak.
Voor de stijgers worden alom bamboe-palen gebruikt.

Voor het bouwen van een toko of anderszins een gebouw is geen vergunning nodig. Overleg met de buren is ook niet nodig.
De inkomsten van de toko en kapsalon zijn onbelast; er hoeft geen belasting over de inkomsten betaald te worden. Een boekhouding is ook niet nodig. Ik heb geen enkel idee hoe groot de inkomsten zijn van de toko en de salon; het is not-done om daarover te praten.

Op veel meer plaatsen in de desa wordt gebouwd. Een teken, dat het financieel goed gaat met de desa-bewoners.

De in aanbouw zijnde kapsalon rechts van mijn huis


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: | 1 reactie

Berichtnavigatie

Een gedachte over “Bouw-activiteiten naast mijn huis (29 febr. 2020)

  1. Albert

    Het wordt vol in je straatje 😊. Hoe is de status aan de overkant?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: