Het weer – regenseizoen ? (11 jan. 2019)


Zo ziet de lucht er meestal in de vroege ochtend uit

Er is nog steeds geen sprake van een echt regenseizoen, dwz. een regenseizoen, waarbij het meestal elke dag regent, zoals het vroeger was volgens de desa-bewoners. De maanden december en januari gelden vanouds als het hoogtepunt van het regenseizoen, daarna wordt het langzaam wat minder en tot mei/juni kan het nog wekelijks regenen. Nu regent het een dag of twee (soms heel fors), daarna volgen 2-4 dagen zonder regen. Als het regent, regent het zelden de hele dag, meestal een paar uur. De ochtenden beginnen doorgaans helder en onbewolkt, in de loop van de middag komt er bewolking opzetten.
De temperaturen zijn de laatste tijd aan de zeer hoge kant: 33 – 35C, erg heet dus. Rond het middaguur verblijf ik dan ook enige tijd in mijn kamer met AC. Regent het, dan koelt het af naar 27-28C.
Tijdens de forse regenbuien valt de elektriciteit regelmatig uit. De leidingen zijn allemaal bovengronds, en een vallende tak kan de oorzaak van een kabelbreuk zijn. Het duurt gemiddeld 4 uur (soms langer) voordat de kabel is gerepareerd. Vooral ’s avonds is stroomuitval zeer vervelend, er is geen licht, internet, radio, AC of wat dan ook; het is gewoon de tijd uitzitten.
Toen ik ruim 6 jaar geleden in de desa kwam wonen, was er nog een echt regenseizoen; bijna elke dag (erg) veel regen en enorme onweersbuien. Kennelijk is ook het weer aan veranderingen onderhevig.

In de loop van de middag ziet de lucht er zo uit


 

Categorieën: Het weer, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en natuurgeweld | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: