Tolwegen / video (23 sept. 2018)


Gisterennamiddag ben ik weer teruggekeerd in de desa na een verblijf van 11 dagen in Yogyakarta. Ik zal hier verder geen verslag doen van Yogyakarta, er is veel informatie over.
Wel wil ik verslag doen van de route en de tolwegen, die ik heb gereden.
Ik heb al verslag gedaan van de vele infrastructurele projecten op Java, waarvan de belangrijkste is de tolweg Jakarta-Bandung-Surabaya-Banyuwangi (= havenplaats naar Bali). Grote delen van deze tolweg zijn inmiddels gereed en in gebruik. Rond 2020 moet deze hele tolweg klaar zijn. Echter er wordt ook gewerkt aan vele aftakkingen, zodat tzt bijna alle grote plaatsen op Java via een tolweg bereikbaar zijn.
Mijn route was (heen en terugreis): Mijn desa – Probolinggo – Pasuruan – Surabaya (overnachting) – Jombang – Ngawi – Solo – Yogyakarta.
De tolweg Pasuruan – Surabaya is in beide richtingen in gebruik; een prachtig stuk 4-baans weg, naar welhaast europese maatstaven.
Van Surabaya naar Yogyakarta waren 2 lange stukken tolweg in gebruik. Surabaya – Jombang – onderbreking – Ngawi – verder met de oude 2-baans weg naar Solo. Zeer goede 4-baansweg. Er  wordt gewerkt aan “rest-area’s”.
Op de terugweg was slechts het stuk Jombang – Surabaya in gebruik. Grote stukken tolweg zijn al klaar, maar nog niet in gebruik. Uiteindelijk zal het mogelijk zijn om van Surabaya geheel over tolwegen naar Solo te rijden.
Bij ondermeer Surabaya en Sidoarjo worden grote projecten, zoals afritten, fly-overs en bruggen gebouwd.
De regering is bezig met de voorbereidingen voor de aanleg van een tolweg Solo – Yogyakarta.

Ik heb dus nog wel de nodige kilometers moeten rijden over de bestaande 2-baans wegen; een verschrikking: veel verkeer en file’s, het schiet niet op; gemiddelde snelheid 30- (soms) 50 km/uur.
Maar het is bepaald indrukwekkend hoe er gewerkt wordt aan de tolwegen.

Voor het gebruik van tolwegen moet betaald worden. Dit kan niet meer “cash / contant”. Er moet een E-money-kaart gekocht worden, waarop voldoende saldo moet zijn. Deze kaart is de te koop bij onder meer de Indomaret, Alfamaret en de banken. Saldo aanvullen kan ook bij  de Indomaret en de Alfamaret.

De video hieronder heb ik gemaakt vanuit de rijdende auto.

 


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: