Commentaar op verloop verkiezingen in Indonesie (juni 2018)


De nieuwe gouverneur van de prov. Oost Java, mevr. Khofifah Indar Parawansa

De gisteren gehouden verkiezingen in Indonesie zijn rustig en zonder grote incidenten verlopen; een volwassen democratie waardig. Oost Java krijgt als nieuwe gouverneur mevr. Khofifah Indar Parawansa; zij won (voorlopige schatting) de verkiezingen met ruim 54 % van de stemmen. Van een toename van de conservatieve islam is dus geen sprake. De uitslag betekent ook een versterking van de positie van president Jokowi, die daarmee zijn kans op herkiezing voor een 2e ambtstermijn in 2019 vergroot.

* Commentaar in de “Jakarta Globe”: Voorlopige resultaten van de belangrijkste stemmingsdistricten tijdens de regionale verkiezingen op woensdag (27/06) tonen overwinningen voor populaire kandidaten met bewezen staat van dienst, wat aantoont, dat de voorkeuren van kiezers de religieuze en etnische gevoelens overstijgen.
“Ik denk dat dit aangeeft, dat mensen een sterke voorkeur hebben voor kandidaten die zichzelf al hebben bewezen … zolang ze maar niet teveel controversen aanwakkeren,” zei Ali Munhanif, een politicoloog bij Syarif Hidayatullah Islamic University in Tangerang, Banten, en onderzoeker bij pollster Saiful Mudjani Research and Consulting.
* Commentaar in de Jakarta Post”: Ondanks alle doemdenken en somberheid – van terreurdreigingen tot gemeenschappelijke conflicten – liepen de regionale verkiezingen vreedzaam door het land, waarbij sommige stembureaus de krantenkoppen haalden dankzij thematische versieringen en hilarische kostuums.


 

Categorieën: Landelijk en politiek | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: