Moderne internationale islamitische universiteit (7 juni 2018)


President Jokowi legt de eerste steen

In verband met de Ramadan, deze maand meerdere berichten over de Islam in Indonesie; de Islam in Indonesie, dat een andere Islam is dan van de Arabische landen: tolerant en democratisch. De voortdurende stroom van uitsluitend negatieve berichten over de Islam in Nederland is voor mij aanleiding om een geheel andere Islam te laten zien, die van Indonesie.

President Jokowi heeft het in het verleden al meermalen hierover gehad: het oprichten van een internationale islamitische universiteit, de UIII.
Gisteren heeft hij de eerste steen gelegd voor deze universiteit.
De President en de minister van Godsdienstzaken (Lukman): “Wanneer de internationale gemeenschap spreekt over de islamitische beschaving, spreekt het over de islam in de Arabische wereld, Perzië of Turkije. Indonesië is altijd van de radar geweest”.
Verwacht wordt dat UIII die situatie zal veranderen en de Indonesische islam in de wereld zal promoten, een Islam, die “tolerant en meervoudig” is.

De universiteit krijgt graduate en postdoctorale programma’s, maar geen undergraduate cursussen. Het heeft zeven afdelingen: islamitische studies, sociale wetenschappen en geesteswetenschappen, onderwijskunde, islamitische economie, natuurwetenschappen en technologie, maar ook architectuur en kunst.

Naast onderwijsfaciliteiten zal de UIII een islamitisch kunst- en cultuurmuseum hebben, dat zal fungeren als een reserve voor ‘Islam Nusantara manuscripten’, zei minister Lukman in zijn toespraak. “De Islam in Indonesie is het concept van een moslim-meerderheid natie met gematigde standpunten en een die religieuze tolerantie omarmt”.

Zie artikel in the Jakarta Post: link


 

 

Categorieën: Islam / Religie, Landelijk en politiek | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: