De “Laron” (8 jan. 2018)


Inmiddels is het weer de tijd voor de “Laron”. De Laron is een vlieg met grote, witte vleugels, ongeveer 1-2 centimeter lang. Na het intreden van de duisternis (plm 18.30 uur) komen deze vliegen met miljoenen op lampen aan. Het lijkt wel of het sneeuwt. Ongeveer 3 kwartier vliegen ze bij de lampen, en daarna vallen ze allemaal dood neer.
Deze larons zijn volstrekt ongevaarlijk. Desa-bewoners hebben mij verteld, dat deze larons vroeger werden gegeten; gefrituurd met klappermelk. Het moet lekker geweest zijn. Tegenwoordig worden ze niet meer gegeten.
Als de duisternis invalt, is het  zaak om thuis deuren te sluiten, en eventueel lampen uit te doen. Is een deur open, en brandt er een lamp in de kamer, dan komen de larons binnen, en dan is het later schoonmaken.
Over ongeveer 2 weken is het weer afgelopen met de larons.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: