Terug van Ubud in de desa (27 oktober 2017)


Bali: desa Penglipuran

Gisteren ben ik na een 10-daags verblijf in Ubud op Bali weer terug in de desa aangekomen.
Aangezien het van mijn desa naar Ubud plm 15 uur rijden is met de auto, heb ik 2 dagen over de reis gedaan door in Banyuwangi te overnachten.
Het was deze keer iets minder druk in Ubud dan gewoonlijk. Mogelijk door de problemen met de Gunung Agung; ook is het nu nergens vakantie-seizoen.
Toch waren er desondanks weer vele toeristen op Bali. Bali en Oost Java lijken wel 2 verschillende landen. Op Bali alom tempels, op Oost Java alom moskeen. Kenmerkend voor  beide gebieden is het aanzien van de stadjes, de desa’s. Op Bali zijn alle “family-compounds” ommuurd, op Oost Java geen family-compounds, maar gewone huisjes en huizen zonder muren eromheen. Lopend door mijn desa kan ik overal een praatje maken, men is bezig in de tuin, of zit op  de veranda. De mensen zijn bij huis zichtbaar. Op Bali speelt het leven zich af binnen de compounds; lopend door een balinese desa zie ik veel muren, met poorten als toegang tot de compound.
De miljoenen toeristen, die jaarlijks Bali bezoeken, hebben een enorme invloed op de balinese cultuur. Alles staat in het teken van de toeristen. Desondanks gaan de vele ceremonien gewoon door, alleen zijn ze veel “luxer” dan vroeger. De grote desa-tempels zien er zeer goed uit, overal worden nieuwe stoffen en payungen (papapluies) gebruikt, en de kleine tempels bij huis zijn prachtig geverfd.
Moskeen worden ook goed onderhouden, alleen niet voor toeristen, die komen bijna niet op Oost Java.

Java: mijn desa


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: