“Tuyul” waargenomen (15 july 2017)


Enige tijd geleden meende mijn overbuurvrouw (Ibu Harni) in de vroege ochtend (het was nog donker) het zoontje van buurvrouw Win (van achter mijn huis) gezien te hebben op straat vlakbij haar huis. Hij was klein en helemaal wit. Volgens buurvrouw Win kon dit niet, want haar zoontje had de hele tijd bij haar geslapen. Het was nog donker, dus iedereen sliep. Kennelijk had de overbuurvrouw een “tuyul”gezien. Een tuyul is een mythisch wezen, dat veel voorkomt in Indonesie. Het is een klein kind, of een baby, dat steelt.
Een tuyul is een van de 4 “hantu’s”(geesten); de andere drie zijn de pocong, die heeft het hoofd helemaal in het wit gewikkeld. De kuntilanak, die heeft lang zwart haar en is verder helemaal in het wit. De derde is de genderuwo, een aapachtig wezen.
Volgens Wiki is een Tuyul vermoedelijk afkomstig van de foetus van een miskraam of van een baby, die bij de geboorte is overleden. Want het karakter van een tuyul lijkt op die van kleine kinderen.

Deze hantu’s worden nog steeds waargenomen, er zijn op Y-tube zelfs filmpjes van. Maar ze worden niet meer zo vaak aangetroffen als vroeger, toen er nog geen electriciteit was. Men is er nog steeds bang voor. Ze komen vooral voor bij begraafplaatsen, bossen en verlaten bouwsels.
Over de diepere achtergrond van de hantu’s kom ik niets te weten, dit weet men niet. Ze zijn er gewoon en men is er bang voor.


 

 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: