Gedachten bij Kerstmis – 2016


Kerstmis op Bali

Kerstmis gaat helemaal voorbij aan mijn islamitische desa. Er is 1 christelijk gezin (chinees), dat een  winkel heeft bij de pasar. De desa-bewoners kennen het begrip “Hari Natal” (geboorte-dag) wel, maar het zegt hen niets.
Op Bali is de kerstsfeer duidelijk te merken; kerstbomen in restaurants en in winkels, ten behoeve van de miljoenen toeristen, die daar verblijven tijdens de feestdagen. En op veel plaatsen speciale kerst-arrangementen.
In de stad Jember wat kerstversieringen in de grotere winkels en dat is het dan.
De christenen gaan ter kerke voor de kerstdiensten; in Jember-stad, Balung, Tanggul en andere plaatsen; de politie is alert en de islam jongeren-beweging Banser zorgt samen met de politie en security-personeel voor een veilig verloop van de kerstdiensten.
Ik zelf heb natuurlijk mijn herinneringen aan vroeger, aan thuis, aan de kerstnacht met de ouders; nostalgie. Ik kan het met niemand delen hier, maar ervaar dit niet als een probleem.
Kerstmis is bij uitstek een feest in het kader van vrede. De manier, waarop in mijn regio de mensen samenleven, is vredig en tolerant. “Saling hormati” (elkaar respecteren) hoor ik hier vaak de mensen zeggen. Geen “susah” (gedoe), maar “hidup bersama” (met elkaar leven) is het motto in de desa. In die zin ervaar ik toch iets van de kerst-gedachte in de desa.


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , | 1 reactie

Berichtnavigatie

Een gedachte over “Gedachten bij Kerstmis – 2016

  1. Ineke Raas

    Tolerantie, wat zou de wereld er dan wat vrediger uit kunnen zien!
    Voor wie en waar dan ook ter wereld.
    Hartelijke groet, Paul.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: