Vrij weekeinde


Een prachtige baai / strand op 40 min. rijden van mijn desa: Papuma Beach

In Nederland is er een zeer ruim aanbod van vermaak, van pretparken en dierentuinen tot gezonde dagen in een wellnesscentrum. Weekeinde worden vaak gebruikt om “iets te gaan doen”, of “ergens heen te gaan”. Massaal gaat men op een korte of lange vakantie. Mensen willen vermaakt worden.

In mijn district niets van dit alles. Een dag vrij nemen voor vermaak, of om ergens te gaan eten, is er niet bij. Een vrije dag (of een paar vrije dagen) is er alleen bij een bepaalde gebeurtenis, zoals een huwelijk, een begrafenis of een geboorte. Meestal zijn het religieuze (islamitische) gebeurtenissen.
Als men voor bv een huwelijk weg moet (bv naar Surabaya of Malang), dan gaan de kinderen, en eventueel ooms en tantes of andere familieleden ook mee. Vaak wordt dan een busje gehuurd, waar iedereen in kan. Ook wordt veel eten meegenomen, zodat men niet op restaurants is aangewezen. Zodra het feest achter de rug is, keert men weer huiswaarts.
Een dag vrij nemen, betekent geen inkomsten. Daarbij is het de mensen hier volkomen vreemd, om “zomaar” een dag weg te gaan. Men leeft hier niet alleen, maar met de hele familie. Dat vader en moeder een dag alleen willen zijn, is volstrekt niet aan de orde; dat past niet bij de levensstijl in de desa.
Ik heb al meermalen beschreven, dat het leven in de desa erg eenvoudig is. Luxe, zoals bijvoorbeeld vakantie, een dag weg, restaurantbezoek kom je in de desa niet tegen. In kringen, waar meer geld voorhanden is, zal het anders zijn.
De zorg voor inkomsten is de belangrijkste zorg voor de desa-bewoners.


 

 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: