Nieuwe Bupati voor Jember (11 dec. 2015)


Een paar dagen geleden zijn in het district (Kabupaten) Jember verkiezingen gehouden voor een nieuwe Bupati (districts-bestuurder). Een Bupati is een hoge functie. Boven de Bupati staat de Gouverneur van de provincie, en boven hem de President.
Er deden 2 koppels aan de verkiezingen mee; men kiest  hier de nieuwe bestuurder en tevens diens tweede man; dit geldt voor alle bestuursposten, ook voor de president.
Het koppel mevr. Faida en haar tweede man, Muqit, hebben de verkiezingen gewonnen met 54 % van de stemmen.
Mevrouw Faida is eigenaar van het ziekenhuis Bina Sehat in Jember.
Over de verkiezingsprogramma’s kan ik weinig zeggen. Het gaat hier niet om “links” of “rechts”, maar om het programma, waar ze voor staan, zoals betere voorzieningen in de desa, meer werkgelegenheid en meer.

Ik schreef laatst over vrouwen in mijn regio, moslima’s. De helft draagt een hoofddoek. Tweederangs-burgers  ?
Bepaald niet, zo blijkt ook uit deze verkiezingen. Het aantal korruptoren onder de vrouwen is  bepaald veel minder dan onder de mannen. Er zijn meer vrouwelijke bupati’s.
De mannen zijn de werkpaarden, zij zorgen ervoor, dat er geld in het laatje komt. Na werktijd gaan ze vaak naar een ontmoetingsplek (bv een warung), waar ze tot laat met de andere daar aanwezige mannen kletsen en koffie drinken. De vrouwen echter hebben de verantwoordelijkheid voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Over het algemeen beheren zij ook het huishoudgeld.
Ik bespeur onder de vrouwen meer discipline, dan bij de mannen. Bij wandel-festiviteiten lopen de vrouwen in groepjes gedisciplineerd, de jongens /mannen maken er vaak een potje van. Ik geef nu engelse conversatie-les thuis. Het zijn alleen maar jongedames van de middelbare school, die hier op af komen. Ik schreef al, dat vrouwen meer verantwoordelijkheden hebben dan de mannen; dit vergt natuurlijk ook enige discipline.
Ook in het dagelijks omgaan met vrouwen, bijvoorbeeld in de buurt, in winkels, en op kantoren zeker geen tweederangs burgers, maar vriendelijke zelfbewuste dames en vrouwen.

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: