De Sarong voor mannen


Javaanse sarong

Elke regio in Indonesie heeft zijn eigen “pakaian adat” (traditionele kleding). De sarong is een belangrijk onderdeel van deze pakaian adat. De sarong is een rechthoekige lap stof, die om het onderlichaam wordt gewikkeld, en tot de voeten rijkt; zo althans wordt de sarong gedragen door de javanen en de buginezen op Sulawesi. Op Bali draagt de man ook een lange sarong, maar daarover nog een korte “Saput”. Op Sumatera wordt vaak de korte sarong gedragen (“sarong melayu”), die rijkt tot de knieen.

In Indonesie wordt de sarong massaal gebruikt, echter ook in Maleisie en andere landen in ZO Azie, maar daar niet zo massaal. Vrijwel elke man (misschien wel elke man) op onder meer Bali en Java heeft een of meerdere sarongen. Op jonge leeftijd beginnen jongens al een sarong te dragen.
Een sarong is altijd passend bij welke gelegenheid dan ook; zoals tempel / moskee bezoek, huwelijk, officiele bijeenkomsten. Dit geldt ook voor de balinese sarong.
Op Java baden de mannen aan het einde van de werkdag, in de late namiddag. Daarna doen zij de sarong om, en een mooie baju (overhemd) met korte of lange mouwen; vervolgens wandelen ze wat voor het huis (met hun kind of kleinkind), of ontmoeten andere mannen voor een praatje.
Op Java is er geen afname te constateren in het dragen van een sarong, het blijft een massaal gebruikt kledingstuk; hetzelfde geldt voor Bali.

Er zijn verschillen tussen de balinese en javaanse sarong.
De balinese sarong wordt bij elke tempelceremonie gedragen, maar ook daarbuiten. De sarong wordt van voren geplooid en met een slendang vastgezet, zodat de plooien van de sarong van voren in een mooie punt tot de voeten rijkt. Over de sarong heen wordt een kleine “sarong” gedragen, de zg. Saput. Ik heb op Bali nog nooit een tempeldienst meegemaakt, waar iemand geen sarong droeg. Men draagt als hoofddeksel de “Udeng”, en geen topi (het zwarte hoofddeksel) zoals op  Java.
De javaanse sarong  wordt ook om het onderlichaaam geslagen, en van boven enigszins “opgerold”, zodat deze blijft zitten. Ook deze sarong rijkt tot de voeten, maar heeft van voren geen plooien. Op Java gebruikt men geen Saput, die is typisch balinees. De javaan draagt bij een sarong een songkok (het zwarte hoofddeksel).
Op Java wordt de sarong gedragen bv aan het einde van de werkdag na het baden, bij officiele gelegenheden of bij moskee-bezoek.

Een topi oftewel songkok

———————————
Balinese sarong, met daaroverheen de Saput (roze)

———————————
Het vouwen van de balinese sarong

———————————
De Udeng

———————————
De “sarong melayu”


 

Categorieën: Dorpsleven, cultuur en Adat, Omgangsvormen | Tags: , , | 4 reacties

Berichtnavigatie

4 gedachten over “De Sarong voor mannen

 1. KRR Bastiaans

  Dat toeristen mannen in sarong maar niks vinden hoeft niet per se te betekenen dat zij geen respect hebben voor de inlanders en hun cultuur. De toeristen komen uit Europa of elders en zien daar zelden of nooit mannen die een sarong of jurk dragen. Ze zijn een dergelijke aanblik niet gewend en vinden dat het een man niet staat.

  Like

  • Mijn opmerking is misschien wat kort door de bocht. Dat men zich verbaasd, verwonderd en meer bij een andere cultuur is vanzelfsprekend, maar ik heb altijd wat moeite met negatieve kwalificaties. Groet, Paul

   Like

  • M.Bastiaans

   De sarong bij heren is mij bekend, maar ik was in de veronderstelling dat het zo,n broek met een zeer laag kruis was. Hoe heet deze dan? Heb er zelf een aangeschaft.

   Like

   • Ik ken die broeken met een zeer laag kruis. Ik heb ze in Indonesie nog nooit gezien. Die broeken worden in het Midden Oosten gedragen. Hoe ze heten, weet ik helaaas niet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: